Quantcast
Channel: Artiklar – Trailer.se
Viewing all 1933 articles
Browse latest View live

Nytt samarbete på gång för John Eggens åkeri

$
0
0

John Eggens åkeri i Skara var indragen i en tvist om diesel som köpts av en importör som levererat diesel från östeuropa med sämre miljöegenskaper. Det handlar dessutom om en skattekonflikt där Skatteverket inte beviljar momsavdrag för den så kallade fuldieseln som importerats på falska uppgifter. Resultatet av den här problematiken blev att XR Logistik sa upp avtalet med John Eggens åkeri, samt två andra inblandade företag, med motiveringen att det som hänt inte var förenligt med XR Logistiks policy.

Nu är John Eggens åkeri istället på väg att gå in i et samarbete med Bulkteam där företagets vd, Fredrik Blomqvist, inte ser problematiken på samma sätt som XR Logistik.

– Jag kan inte se något annat än att det är företaget som importerat dieseln som ska kritiseras, säger han. Inte John Eggens. De har handlat i god tro och gjort rätt för sig. Naturligtvis ska lagar och förordningar följas och fuldieseln med negativ miljöpåverkan ska inte användas, men här har åkeriet förts bakom ljuset. Jag ser John Eggens som ett välskött åkeri och ser fram emot att samarbeta med dem.

Inlägget Nytt samarbete på gång för John Eggens åkeri dök först upp på Trailer.se.


Avancerad eldriven närdistribution i London

$
0
0

UPS ökar antalet elfordon vid den centrala Londonanläggningen från de nuvarande 65 till samtliga 170 lastbilar som är stationerade där. Detta stora framsteg – troligen den första gången i världen dessa system har driftsatts i denna skala – är resultatet av projektet ”Smart Electric Urban Logistics (SEUL)” i samarbete med UK Power Networks och Cross River Partnership där man säkerställt finansieringen med hjälp av Office for Low Emission Vehicles i Storbritannien. Bakgrunden är ny laddteknik som gör det möjligt att ladda många fordon på samma plats utan enorm nätkapacitet. Ett stort problem vid laddning av många fordon är just kapaciteten på elnätet och det problemet löses till stor del med stationära batterier.  En jämn hög strömtillförsel laddar batterierna för att de sedan ska kunna hjälpa till med laddningen när det behövs som allra mest el.

Ett konsortium lett av UPS har i London tagit i drift denna nya  laddteknik som övervinner utmaningen att parallellt ladda en hel flotta av elfordon utan att behöva uppgradera elnätet till stora kostnader. Genombrottet innebär början på slutet av ett beroende av lastbilar med traditionella förbränningsmotorer.

– UPS menar att man är först i världen, mitt i storstadens hjärta. Vi använder ny teknik för att kringgå en del stora hinder för driftsättning av elfordon och går i bräschen för en ny generation av hållbara urbana leveranstjänster både här i London och i andra storstäder runt om i världen, säger Peter Harris, chef för hållbarhet på UPS Europe. Elfordon är en integrerad del av UPS flotta med alternativa bränslen och avancerad teknik. Vårt samarbete med UK Power Networks och Cross River Partnership innebär en avgörande vändpunkt i den kostnadseffektiva driftsättningen av elfordon och detta kommer i sin tur att spela en central roll i att säkerställa att den globala trenden mot urbanisering blir hållbar. Vi tillämpar ny teknologi för att göra laddprocessen smartare och våra leveranstjänster renare.

Tack vare det här projektet menar UPS att, tillsammans med de framsteg företaget tillkännagav så sent som förra månaden om att minska kostnaden för elfordon, den dagen närmar sig då investeringskostnaden för att få ut elfordon på vägarna, inklusive att strömförsörja dem, kommer att vara lägre än motsvarande kostnad för dieselfordon. Den här utvecklingen kommer att bli avgörande för att driftsätta elfordon i stor skala i världens storstäder – en viktig komponent när man ska tackla utmaningarna med luftkvaliteten i dessa urbana miljöer. Inte minst mot bakgrund av de problem som finns med dagens dieselmotorer vid kökörning i stadstrafik även om de har Euro6-teknik.

– Denna banbrytande lösning har gjort det möjligt för UPS att utvidga sin flotta med elfordon utan att behöva uppgradera sitt elnät, något som banar väg för framtida elektrifiering av transportfordon i städerna. Vi är glada över att kunna samarbeta med UPS och våra övriga partners för att utforma, leverera och driva denna hållbara lösning som bygger på smarta elnät. Projektet kommer att betyda mycket när det gäller att förbättra luftkvaliteten för Londonborna och kommer att bidra till UPS anseende inom hållbarhet, säger Ian Smyth på UK Power Networks Services.

En viktig del i detta projekt är användningen av energilagring i form av batterier på plats. Även om nya batterier används i denna fas bedömer man att man i framtiden ska kunna återanvända batterier som redan har använts i elfordon hos UPS. Tillsammans med smarta elnät kommer detta att bana väg för en infrastrukturstrategi för elfordon hos UPS som dynamiskt kan använda sig av konventionella uppgraderingar av elnätet, smarta elnät, lagring på plats och – i många fall – lokal elproduktion som solkraft och andra alternativa energikällor.

– Vårt tidigare arbete med eltransportfordon visar att begränsningarna i den lokala elnätsinfrastrukturen är ett av de största hindren för en ökad användning av elfordon. Vi behöver hitta smartare lösningar för laddning av elfordon om vi ska kunna dra nytta av de stora fördelar dessa fordon ger vad gäller luftkvalitet och miljö rent generellt – och vi menar att detta är en sådan lösning, säger Tanja Dalle-Muenchmeyer, programchef för eltransportfordon vid Cross River Partnership.

UPS har använt sig av elfordon länge: de introducerades i flottan redan på 1930-talet och återinfördes i form av moderna elfordon 2001. UPS har i dagsläget över 300 elfordon och närmare 700 elhybrider i drift i Europa och USA. Företaget beställde nyligen 125 nya helt eldrivna trailerdragare som ska byggas av Tesla under 2019, en av de största förbeställningarna hittills. Dessutom tillkännagav UPS i september att man blir den första kommersiella kunden i USA som ska börja använda tre medeltunga elfordon från Daimler Trucks med varumärket Fuso eCanter.

Förnybar energi 

Dessa projekt kommer att hjälpa UPS att nå målet att ett av fyra nya fordon som köps in per 2020 ska drivas med alternativt bränsle eller ha avancerad teknologi. Företaget har utfäst sig att 25 procent av den el man förbrukar ska komma från förnybara energikällor per 2025 och ersätta 40 procent av allt brännbart bränsle som ligger under markytan med andra energikällor än konventionell bensin och diesel, en ökning från 19,6 procent under 2016.

UPS har en av de största privatägda flottorna som drivs med alternativa bränslen och avancerad teknik i USA. Man har nu fler än 9 000 fordon i världen och flottan innefattar helt eldrivna fordon, elhybrider, hydrauliska hybrider samt fordon drivna på etanol, naturgas (CNG och LNG) samt propan.

Laddutmaningen

Att ladda en flotta med elfordon kan bli extremt dyrt eftersom detta ofta innebär att man måste uppgradera det externa elnätet, något som inte är attraktivt för flertalet företag eller åkerier. Med det här systemet kan UPS öka antalet elfordon vid den centrala Londonanläggningen från nuvarande 65 till samtliga 170 lastbilar som är stationerade där – utan att man behöver göra den här typen av uppgradering. Detta uppnås med hjälp av ett smart elnät som använder sig av en central server som är ansluten till varje laddstolpe liksom till elnätet samt till energilagring i form av batterier på plats.

Systemet använder sig av en ”intelligent” laddstrategi genom att fördela laddningen över natten så att byggnaden har tillgång till den energi som behövs för logistikverksamheten (belysning, sorteringsmaskiner och IT) och säkerställer att alla elfordon är fulladdade när de ska tas i drift på morgonen, men att man samtidigt aldrig överskrider den maxström man har tillgång till från elnätet.

Som ett resultat av det här projektet och de lärdomar man dragit av tillhörande investeringar kan UPS nu skräddarsy den lägsta kostnaden byggnad för byggnad och beräkna hur man bäst ska införa och ladda en helt eldriven flotta. Detta utförs genom att man kombinerar olika lösningar inklusive konventionella uppgraderingar av elnätet, smarta elnät, energilagring i form av batterier på plats samt lokal elproduktion (exempelvis solkraft som genereras på anläggningens tak).

Inlägget Avancerad eldriven närdistribution i London dök först upp på Trailer.se.

Hammar Sideloader fortfarande i produktion efter 41 år

$
0
0

Det finns en som heter Guadeloupe, en ö där Hammars Dideloaders är populära. Ön är också ett hem för en av de äldsta sidledarna i daglig drift. Denna Hammar Sideloader  tillverkades och levererades 1977 och var den 6: e Hammar-enheten som någonsin byggts. Den levererades till Enger Transport i Norge, idag ägare till en av, om inte den största, Sideloader-flottan i världen. 14 år senare såldes den till Hammar i Sverige, där den servades och såldes vidare till Guadeloupe året därpå. År 2002 blev den äntligen levererad till den nuvarande ägaren.

Sideloadern levererades för 41 år sedan

Som den enda sidlastaren i sin flotta hade ägaren på Guadeloupe den ofta i bruk. Bra omsorg och hjälp från Hammar höll den nu 25 år gamla Sideloadern igång jobbet i 13 år. Under 2015, efter nästan 40 års arbete, hade kranarna till slut fått nog. Ett par begagnade 160-kranar från 1999 beställdes från Hammar. Med hjälp av Hammar-service och reservdelar renoverades maskinen och ersattes med 160-kranarna.

En trotjänare som slitit i 39 år innan den togs ut för renovering. Hammar SL 30.

Idag använder kunden fortfarande den nu mer än 40 år gamla vagnen med sina ”nya” (17 år gamla) Hammar 160-kranar dagligen. Tack vare tillgängligheten av reservdelar till alla Hammars modeller räknar kunden med att denna Hammar Sideloader kommer att vara i produktion många år till!

Renovering pågår utomhus på Guadeloupe

Inlägget Hammar Sideloader fortfarande i produktion efter 41 år dök först upp på Trailer.se.

Drogmisstänkt olyckschaufför friad

$
0
0

Den lastbilschaufför som i mitten av mars var inblandad i en våldsam olycka utanför Skara och som misstänktes för drograttfylla får nu upprättelse. Enligt Mikael Ståhlgren vid polisen i Västra Skaraborg finns det inte längre några misstankar mot chauffören.

– Blodprovet visade att han inte var påverkad av något så ärendet är helt stängt, säger han till Trailer.

Inte heller de tabletter som hittades i lastbilen efter olyckan var av någon olaglig substans.

Det var den 14 mars som lastbilen, en treaxlad Scania med kran, hade gått av vägen och slagit runt. Chauffören, en 30-årig utländsk medborgare, klarade sig utan allvarligare skador och tog sig ur vraket på egen hand. Han misstänktes då för drograttfylla efter att polisen hittat några misstänkta tabletter i hytten.

Scanian ägdes av TJ Tak och Fasad AB i Skara som sysslar med tak- och fasadrenoveringar och direkt efter olyckan försäkrade ägaren Tommy Rosenkilde att hans anställde inte varit drogpåverkad.

– Det där stämmer inte! Polisen såg några tabletter i hytten och därför trodde de att han tagit droger. Detta är en mycket skötsam och duktig kille som jobbat hos oss i ett år, sade Tommy Rosenkilde till Trailer då.

Han är lättad nu när polisrapporten säger samma sak.

– Det var fruktansvärt att chauffören blev uthängd så snabbt. Han fick straff på straff, inte bara att han körde av vägen utan sedan dessutom all misstänksamhet, säger Tommy Rosenkilde.

Han berättar att chauffören var lite skakig de närmaste dagarna efter olyckan men sedan arbetet på som vanligt i företaget. Även chauffören är lättat efter att polisrapporten friat honom.

Scanian totalförstördes i olyckan och fram till polisutredningen var klar hyrde TJ Tak och Fasad in en ersättningsbil. Nu har man beställt en ny.

– Försäkringsbolaget har inte velat betala ut någon ersättning innan utredningen var klar men nu hoppas jag även de ger med sig, säger Tommy Rosenkilde.

Lastbilschaufför misstänkt för drograttfylla efter våldsam olycka

Inlägget Drogmisstänkt olyckschaufför friad dök först upp på Trailer.se.

Premiär för Volvos första helt eldrivna lastbil

$
0
0

Volvo Lastvagnar presenterar nu sin första helt eldrivna lastbil i kommersiellt utförande – Volvo FL Electric för bland annat distribution och soptransporter i stadstrafik. Försäljning och serieproduktion av den nya lastbilen startar redan nästa år.

– Vi är oerhört stolta över att presentera den första i raden av helelektriska Volvo-lastbilar, redo för reguljär trafik. Nu gör vi det möjligt för städer som eftersträvar en hållbar stadsutveckling att dra nytta av de fördelar som elektrifierade lastbilstransporter ger, säger Volvo Lastvagnars vd, Claes Nilsson, i ett pressmeddelande.

En eldriven lastbil utan avgasutsläpp kan användas i inomhusterminaler och miljözoner. Den låga ljudnivån skapar möjligheter att utföra fler uppdrag nattetid och därmed avlasta gatunätet under dagen. Redan idag för Volvokoncernen en dialog med städer och kommuner för att se över regleringar och lagstiftning med syfte att möjliggöra en förflyttning av godstransporter från dagtid till kvällar och nätter.

I projektet, Off Peak City Distribution, studerades effekterna av godstransporter nattetid i centrala Stockholm. När lastbilarna slapp trängas i rusningstrafiken kunde uppdragen utföras på en tredjedel av den normala tiden.

Det finns ett stort intresse för eldrivna lastbilar på marknaden enligt Volvo och många potentiella kunder har frågor kring vilka möjligheter den nya tekniken skapar och hur den kan komma att påverka deras verksamhet.

– För att göra övergången trygg och smidig kommer vi att erbjuda helhetslösningar som utgår från varje kunds behov av körcykler, lastkapacitet, tillgänglighet, räckvidd och andra parametrar. En lösning kan omfatta allt från ruttanalys och batterioptimering till servicetjänster och finansiering. Volvo Trucks har också ett väl utvecklat samarbete med flera leverantörer av laddningsutrustning. Målet är som alltid att ge kunderna en hög tillgänglighet och produktivitet, säger Jonas Odermalm, ansvarig för produktstrategi inom medeltunga fordon vid Volvo Lastvagnar.

Bakom Volvos nya eldrivna lastbil finns Volvokoncernens samlade kunnande när det gäller elektrifierade transportlösningar. Systerföretaget Volvo Bussar har sålt över 4 000 elektrifierade bussar sedan 2010. Tekniken som används för framdrivning och energilagring i Volvo FL Electric är väl beprövad redan från start enligt Volvo och stöttas av företagets nätverk för försäljning, service och reserdelsförsörjning.

Att ha en helhetssyn på elektrifieringen av transportsektorn är också nödvändigt för att hantera de fortsatta utmaningar som finns när det gäller till exempel elproduktion och batterier.

– För att säkerställa att råvarorna till batterierna utvinns på ett ansvarsfullt sätt verkar Volvokoncernen bland annat genom nätverket Drive Sustainability som har en särskild funktion för just detta. Volvokoncernen är också engagerad i olika projekt där batterier från eldrivna tunga fordon får ett andra liv och återanvänds för energilagring. Alla frågor kring hanteringen av batterierna är inte lösta, men vi arbetar aktivt både inom koncernen och tillsammans med andra aktörer för att driva på utvecklingen och skapa de lösningar som behövs, säger Jonas Odermalm.

De första exemplaren av Volvo FL Electric sätts nu i trafik hos kunder i Göteborg. De två första exemplaren kommer att gå i trafik hos avfalls- och återvinningsföretaget Renova och åkeriet TGM.

 

 

Fakta Volvo FL Electric

 

Helt eldriven lastbil för distribution, soptransporter och andra uppdrag i stadstrafik med totalvikt (GVW) på 16 ton.

Drivlina: Elmotor med 185 kW (252 hk) maxeffekt/130 kW (177 hk) kontinuerligt effektuttag, växellåda med 2 växlar, kardanaxel, bakaxel. Maximalt vridmoment elmotor 425 Nm. Maximalt vridmoment bakaxel 16 kNm.

Energilagring: 2 -6 litiumjonbatterier med totalt 100-300 kWh.

Räckvidd: Upp till 250 km.

Laddning: AC-laddning via elnätet (22 kW) alternativt snabbladdning via CCS/Combo2 för upp till 150 kW.

Laddningstid: Från tomma till fulladdade batterier; snabbladdning 1-2 tim, nattladdning ca 10 tim. Avser 6 batterier.

Inlägget Premiär för Volvos första helt eldrivna lastbil dök först upp på Trailer.se.

52 får gå när Ecotrans kursar

$
0
0

I kölvattnet efter konkursen i Ecotrans Kontinent har nu samtliga 52 anställda i bolaget varslats om uppsägning. Detta rapporterade Sveriges Åkeritidning om sent på torsdagen. Malmöbaserade Ecotrans Kontinent försattes i konkurs i början av april. Även moderbolaget ATC Holding har försatts i konkurs. Ecotrans Kontinent har inte haft några egna bilar utan hyr in åkerier från framför allt Östeuropa. Enligt HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8 till 5 hade bolaget 2016 en omsättning på 556.6 miljoner kronor och gjorde en vinst på 8,2 miljoner efter skatt.

Ecotrans Kontinent har redan sålts vidare till nya ägare. Enligt konkursförvaltaren Peter Öfverman vid Ackordscentralen Syd/Malmö har verksamheten tagits över av TF Freight AB vilket är ett svenskt bolag med dansk ägare. Enligt Sveriges Åkeritidning sitter de tidigare ägarna till Ecotrans Kontinent med i styrelsen i danska TF Freight Holding ApS.

Den snabba försäljningen förklarar konkursförvaltaren för sajten 8 till 5 med att man ville säkerställa verksamhetens fortlevande och undvika ett sämre utfall vid konkursen. Detta då man inte kan räkna med att de inhyrda åkarna skulle levererat godset till slutkund eftersom de inte kunnat räkna med att få betalt för körningen vid en konkurs.

Om någon av de 52 anställda som nu sagts kan räkna med fortsatt anställning i det nya bolaget är ännu inte känt enligt Sveriges Åkeritidning.

Inlägget 52 får gå när Ecotrans kursar dök först upp på Trailer.se.

Elvägen invigd och Sverige ska bli föregångare

$
0
0

”Transportslag som tidigare konkurrerat med varandra ska samverka”, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth när Sveriges andra elväg invigdes vid Arlanda, den första i landet med laddning underifrån. ”Även om vi gör satsningar på järnväg och sjöfart måste vi optimera godssystemet och använda befintlig infrastruktur på smart sätt”.

Därmed klipptes bandet och teststräckan på väg 893 mellan Rosersberg och Arlanda förklarades invigd. Förutom en pressträff med stor uppslutning höll konsortiet runt projektet seminarier med infrastrukturministern och andra intressenter.

Hundratals personer fanns på plats i Drive Labs eventhall strax utanför Arlanda. Eftersom alla av säkerhetsskäl inte kunde vara med på bandklippningen, visades en film därifrån. Alla kunde däremot besöka den inhägnade testbanan i slutet av dagen för att se tekniken ”in action”. Innan dess fick de lyssna till en rad talare på scenen, bland andra Lena Erixon och Tomas Eneroth.

– Det här är ett utmärkt exempel på den svenska modellen – smarta upphandlingar från Trafikverket och bra samarbete mellan bransch och myndigheter, sa Tomas Eneroth. Sverige är ett föregångsland här, likaså i klimatfrågan. Om teknikimplementeringen fungerar och vi hittar bra affärsmodeller tror jag på snabb expansion för elvägar – kanske redan inom tio år.

– Jag är glad att få inviga min andra elväg på allmän väg, sa Lena Erixon. Den är frukten av ett väldigt gott samarbete, där vi köper kunskap och innovation genom en ny modell, förkommersiell upphandling. Vi ser detta som ett viktigt steg för ett hållbart transportsystem och har lämnat en färdplan för elvägar till regeringen.

Klimatgaser från tung trafik kan halveras

Minst två nya tekniker kommer att analyseras genom ytterligare förkommersiella upphandlingar. Planen är att nyttja analyserna i nästa uppdatering av nationell plan och föreslå sträckor. Hälften av de tunga transporterna går på endast fem procent av Sveriges 10 000 mil statlig väg, och skulle de 500 milen elektrifieras kan utsläppen av klimatgaser från tung trafik halveras. Kostnaderna är ännu svåra att beräkna, men att nyttja befintlig väg borgar för en lönsam investering.

Att hitta gemensamma standarder och regelverk för elvägar är också en central fråga:

– Vi kan inte sitta på kammaren i Sverige. Redan nu finns ett samarbetsavtal med Tyskland, och kan vi bygga på med Frankrike blir vi starka, framhöll Jan Pettersson, programchef elvägar på Trafikverket. Han fick medhåll av ministern och Lena Erixon, som ser (minst) en europeisk standard som målet. Och intresset finns – en rad transportministrar och EU-kommissionärer har varit på besök.

– Vi ska inte nöja oss med att göra innovationer, utan också exportera dem. Sverige ska vara den permanenta världsutställningen vad gäller ny miljösmart teknik, fastslog Tomas Eneroth.

Inlägget Elvägen invigd och Sverige ska bli föregångare dök först upp på Trailer.se.

Nederländsk Scania-flotta som rullar långt

$
0
0

Nederländska Van der Valk restaurang- och hotellkedja har nyligen köpt en Scania R 450 av nya generationen som det senaste tillskottet till deras flotta av enbart Scania, berättar Scania i ett pressmeddelande. Man räknar med att investeringen ska löna sig tack vare en beräknad genomsnittlig bränsleförbrukning på 28 liter per 100 km.

Van der Valks levererar till över 80 butiker i hela Beneluxländerna och täcker stora avstånd med tunga laster och täta leveransstopp. Lastbilarna körs normalt mer än en miljon kilometer, med regelbunden service varje 120.000 kilometer.

– I åratal har vi uteslutande kört Scania, säger Tom Vervloet, chef för Van der Valk centrala kyllager i Leiden. När vi var på gång att köpa en ny lastbil i slutet av förra året var det ingen diskussion. Van der Valk och Scania hör samman.

Van der Valks flotta av lastbilar transporterar varor från sitt kylförmedlingsdistributionscenter sex dagar i veckan. Det handlar om alla typer av gods, från färska grönsaker och kött till servetter, köksväxter och öl, som transporteras i trailers. Den nya lastbilen specificerades som en trailerdragare 6×2.

– Vi har alltid varit tunga på vägen och vi har sex till tolv leveranspunkter per resa. Med tidigare 2-axelkonfiguration riskerade vi för lågt tryck på den drivna bakaxeln efter lossning vid de första punkterna, förklarar Tom Vervloet.

 

Trots att förarna aldrig sover i hytten valde Tom Vervloet ett högt tak.

– Vi satsat alltid lite extra på bilens utseende och komfort, så vi har inte sparat på utrustning och vi valde de bästa lädersätena, LED-belysningen och ett toppmodernt multimediasystem.

 

Inlägget Nederländsk Scania-flotta som rullar långt dök först upp på Trailer.se.


Robust och långlivad nyhet från Michelin

$
0
0

Michelin bygger vidare på sitt sortiment av däck för regionala transporter genom att lanserar Michelin X Multi Energy. Det är ett däck som, med X Multi, ersätter X Multiway 3D.

Däckets prestanda prestanda är resultatet av tre innovativa patenterade Michelin-teknologier: Infinicoil, Regenion och Powercoil, som finns i alla versioner av däcket.
Infinicoil är en kontinuerlig ståltråd, upp till 400 meter lång, lindad runt inne i däcken för att ge bättre slitstyrka, ökad bränsleekonomi och längre däckliv. som ett resultat den ökade körsträckan.
Regenionsteknik (resultatet av komplexa formar tryckta i 3D) ger regenererande slitbanor som utvecklas med däckslitage. Detta upprätthåller tomrummet i sajpningen, och därmed evakueringskapaciteten av vatten och greppet under hela däckets livslängd.
Powercoil belyser en ny generation av mer robusta stålkablar. Dessa är lättare, ger bättre uthållighet och bidrar till att minska rullmotståndet.

Inlägget Robust och långlivad nyhet från Michelin dök först upp på Trailer.se.

Livsfarligt danskt trailerekipage

$
0
0

En av poliserna från tungvognscenter syd fick tidigare i veckan syn på en lastbil med trailer vid Koldings hamn. Polismannen tyckte att ekipaget såg lite ”trött” ut. Han bestämde sig för att ta en närmare titt på det dansk-registrerade ekipaget med en 52-årig förare. Det visade sig snabbt att två däck på trailern var i mycket dåligt skick. Ett däck var så slitet att det var stålcorden stack upp en cm från däcket.

Foto: Danska Polisen

Ekipaget togs in för kontroll av både dragbil och trailer. Det visade sig att dragbilens bromsas var så dåliga att den måste direkt till verkstaden och därefter en besiktning. Trailerns bromsar var inte bättre. De drog snett med bara en 44 %-ig effekt på ena sidan och hade endast en total bromskraft på 25 %. Trailern avskyltades omedelbart och ägaren fick veta att den skulle transporteras på en lastbil för att repareras. Föraren kan nu förvänta sig böter på 5.000. kr, medan ägaren kan förvänta sig en böter på 11.000 kr + kostnad på 2 x kontroll, 2 x ombesiktning samt kostnaden för att transportera trailern på en lastbil med lastbil.

Inlägget Livsfarligt danskt trailerekipage dök först upp på Trailer.se.

Turkisk chaufför fick snabb dom i Danmark

$
0
0

En 47-årig turkisk chaufför tvingas skaka galler i 30 dagar efter att ha fällts av domstolen i Kolding under tisdagseftermiddagen. Han fälldes för att ha hjälpt till att bryta mot brottslagens § 175. Det är ett avsnitt som handlar om att ge falsk information i ett dokument. Den 47-årige föraren utvisas samtidigt ur Danmark efter att ha avtjänat sitt straff med ett förbud mot tillträde i 6 år.

Fallet började 16 April 2018 när Tungvogncenter Syd stoppade en turkisk lastbil vid rastplatsen Skærup Vejle.

– Föraren visade ett körtillstånd och en fraktsedel som dokumenterade att han hade kört med varor från Turkiet till Danmark för en patrull från Tungvogncenter syd, men en närmare undersökning visade ganska snabbt att det inte kunde vara rätt, förklarar specialåklagaren Pernille Moesborg från Sydöstra Jyllands polis. Föraren blev därför redan dagen efter ställd inför en rättegång. Chauffören dömdes för att ha visat förfalskade dokument.

– Och när den turkiska föraren visade sig vara skyldig, kunde han dömas omedelbart och han fick därefter ta del av domen, säger Pernille Moesborg.

Den 47-årige föraren fängslades efter domen och måste tillbringa de 30 dagarna i fängelset tills han kan utvisas från landet.

Inlägget Turkisk chaufför fick snabb dom i Danmark dök först upp på Trailer.se.

Rysk chaufför anhållen efter ny påkörningsolycka på E4

$
0
0

E4 har varit avstängd, huvudsakligen i södergående körfält men kortare period även i norrgående, större delen av natten från 02.00 då ännu en påkörningsolycka inträffade på den delen av E4 som har smalare vägren. Olyckan inträffade i södergående körfält. Den här gången var det en chaufför från GTS-frakt i Flen som precis tvingats stanna för att han upplevde att ekipaget drog som om han hade fått en punktering. Han körde ett 25,25 meters ekipage, trailer och dolly, lastat med kycklingfilé. Detta hände på den vägsträckan där vägrenen är så smal att mer än halva ekipaget stod ute i höger körfält. Närmare bestämt 2 km söder om avfart Markaryd södra.

Ganska omgående blev han påkörd bakifrån av ett tyskt ekipage, HCS, som kördes av en rysk chaufför. Det ekipaget var ett link-ekipage, två vändskivor och två trailers.

Båda chaufförerna klarade sig utan allvarliga skador. Båda var i sina respektive fordon när olyckan inträffade.

Den ryske chauffören är anhållen, men omständigheterna runt det är ännu så länge oklara om det handlar om olyckan eller något annat.

Vägen är nu åter öppen efter ett omfattande bärgningsarbete där bärgaren P-A Falk, Assistanscekåren, satte in tre tungflakbärgare i en insats för att få bort de båda ekipagen, som båda blev skrot, och så snabbt som möjligt kunna öppna vägen igen.

– Vi har ju rutin på det här, suckar P-A. Det är tredje gången den här typen av olycka inträffat här under de senaste två månaderna.

 

Inlägget Rysk chaufför anhållen efter ny påkörningsolycka på E4 dök först upp på Trailer.se.

VAK startar servicecenter i Sverige

$
0
0

VAK, som grundades 1972 i Finland utanför Åbo där även den egna elementfabriken ligger, öppnar nu ett servicecenter i Sverige. Det nya servicecentret finns på Omformargatan 15 i Västerås men auktoriserade VAK-verkstäder finns över hela landet. I VAK-koncernen finns mer än 500 anställda.

– Vårt mål med etableringen av VAK Sverige är att kunden både före och efter sitt köp ska få bästa tänkbara service. Våra säljare ser till att åkarna får en produkt som verkligen passar deras behov. Tack vare VAK Eftermarknad finns tillgång till underhållstjänster, reservdelar och tilläggsförsäljning, säger Stefan Björklund, som är vd i ett pressmeddelande från företaget.

VAK är en stor aktör på den finska marknaden för temperaturreglerade bilskåp och släpvagnar och en av de dominerande tillverkarna av transportutrustning i Norden. I Sverige är VAK:s dubbla lastplan riktiga välkända sedan många år.

I VAK:s sortiment finns allt från användarvänliga och hållbara trailers, släpvagnar och skåp som FNA/FRC till produkter med hydrauliska mellanplan. Den egna link-innovationen V-Slider har gett företaget gott renommé, liksom VAK:s välkända krokutrustning.

– Vi har exporterat släpvagnar till Sverige sedan 1993, så våra konstruktioner rullar sedan många år på de svenska vägarna. Skillnaden är att vi nu finns på plats i landet och kan serva den svenska marknaden på ett helt annat sätt, fortsätter Stefan Björklund.

 

Inlägget VAK startar servicecenter i Sverige dök först upp på Trailer.se.

Hiab visar ny gaffeltruck för lastbilsmontage

$
0
0

Hiab, en del av Cargotec, lanserar den nya MOFFETT M5 NX lastbilmonterad gaffeltrucken – den senaste modellen i sin spännande NX-serie av nästa generationens maskiner – på 24-26 januari 2018 på Commercial Vehicle Show i Birmingham, Storbritannien. MOFFETT M5 NX är avsedd för medelstora och tunga arbetsuppgifter, med ett effektivt viktförhållande.

– M5 NX är det senaste tillägget till vårt NX-sortiment av lastmonterade gaffeltruckar, vilket ger ökad operatörsäkerhet och komfort, enklare underhåll och förbättrad stil, allt kombinerat med den prestanda och pålitlighet som förväntas från en MOFFETT, säger Keith Quigley , Senior Vice President, Truck Mounted Forklifts, Hiab.

M5 NX är lätt nog att transporteras på nästan alla lastbilar eller släpvagnar, men den kan lyfta upp till 2.500 kg, vilket ger ett mycket effektivt viktförhållande. Den är tillgänglig med hjälp av Lift AssistTM-systemet, vilket gör att den kan lossas säkert från ena sidan, vilket ger den högsta flexibiliteten i begränsade utrymmen och situationer där en vanlig frontlastningsgaffeltruck helt enkelt inte kan användas. S

Inlägget Hiab visar ny gaffeltruck för lastbilsmontage dök först upp på Trailer.se.

Självkörande lastbilar redan i höst?

$
0
0

Sverige kan bli först i världen med självkörande – och förarlösa – lastbilar på allmän väg. DB Schenker och Einride siktar på att redan i höst börja med självkörande eldrivna transporter på allmän väg.

– Vi vill vara med att skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter. Samarbetet med Einride är ett stort steg i den riktningen, säger Mats Grundius, vd för Schenker AB, i ett pressmeddelande.

DB Schenker och Einride har skrivit ett avtal avseende framtidens transportsystem. Förutsatt att tillstånd ges av Transportstyrelsen startar verksamheten redan i höst. Då installerar Einride den första T-poden – ett självkörande, batteridrivet fordon, utan förarhytt som kan fjärrstyras vid behov – hos DB Schenker i Jönköping. Fordonet ska trafikera en sträcka mellan två av DB Schenkers anläggningar, varav en del av sträckan är på allmän väg.

– Samarbetet ger oss möjlighet att skapa ett hållbart transportsystem och att utveckla såväl DB Schenker som Einride för framtiden. Den snabba utvecklingen inom batteriteknik och AI möjliggör kraftigt minskade utsläpp, ökad kostnadseffektivitet och ökad trafiksäkerhet – en framtid som vi gärna är en del av, säger Mats Grundius.

Avtalet avser en pilotinstallation med option på installationer för DB Schenker globalt.

– Vägtransporter står för en stor del av utsläppen av koldioxid och farliga partiklar. Vi är väldigt glada över samarbetet med DB Schenker som visar ledarskap och vilja att driva på omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Robert Falck, vd för Einride.

Fakta:

T-poden är självkörande men kommer att övervakas av en operatör som vid behov kan fjärrstyra fordonet. En operatör kan kontrollera flera fordon samtidigt. Lastkapaciteten är cirka 20 ton och räckvidden cirka 20 mil på en laddning.

Inlägget Självkörande lastbilar redan i höst? dök först upp på Trailer.se.


Holländsk chaufför hade 155 kilo cannabis i lasten

$
0
0

En holländsk lastbilschaufför misstänks ha smugglat in 155 kilo cannabis och drygt fem kilo kokain över Öresundsbron. Enligt Kvällsposten åtalas nu mannen för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Den 33-årige chauffören stoppades av tullen 8 september i fjol. I fordonet hittades närmare 155 kilo cannabis och drygt fem kilo kokain. Enligt chauffören hade han några dagar tidigare blivit kontaktad av en person om ett jobberbjudande. Någon dag senare blev han körd till lastbilen med uppgift att köra den till Sverige. Väl i Sverige upptäckte han vad som fanns i lasten och försökte då köra tillbaka till Danmark. Då stoppades han av tullen.

Den svenska polisen har gjort en omfattande undersökning ihop med sina holländska kollegor och man menar att chaufförens berättelse inte håller. Mannen åtalas nu vid Malmö tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling samt försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Inlägget Holländsk chaufför hade 155 kilo cannabis i lasten dök först upp på Trailer.se.

Tagen för olaga cabotage – försökte fortsätta transporten

$
0
0

På tisdagen stoppade trafikpolisen i Stockholm en tjeckisk dragbil som visade sig vara en olaglig cabotagetransport. Chauffören erhöll 40 000 kronor i sanktionsavgift och fick lämna trailern på plats – med uppmaningen att snarast lämna landet med dragbilen. Idag på onsdagen återvände samma dragbil trots detta för att hämta trailern. Polisen fanns dock på plats och när chauffören såg detta körde han där ifrån så snabbt han kunde.

– Han uppgav att han varit i Norge 13 april men kunde inte uppvisa någon inkommande transport. Även om han var i Norge den 13 april hade det ändå gått mer än sju dagar. Han hade dessutom gjort fem inrikestransporter under denna tid, säger Henrik Sjögren vid Stockholmspolisen.

Chauffören försökte även hävda att han körde på kombidirektivet vilket medger transport från ”närmast lämpliga” kombiterminal. Inte heller det höll menar Henrik Sjögren.

– Han hade hämtat trailern på kombiterminalen i Malmö, blir stoppad i Stockholm och är på väg till Bollnäs.

Enligt Henrik Sjögren kunde man också se att chauffören, som är makedonsk medborgare, kört i Sverige en längre tid med en och annan avstickare till Norge. Detta har gjort att han klara cabotageregeln om högst tre inrikestransporter under en period av sju dagar – fram tills nu.

Inlägget Tagen för olaga cabotage – försökte fortsätta transporten dök först upp på Trailer.se.

Dan Tervaniemi kungligt belönad

$
0
0

Vägkrogarnas konung Dan Tervaniemi är nu också kungligt belönad. Det var i måndags som Dan fick ta emot den näringslivsmedalj som Kungliga Patriotiska Sällskapet delar ut till entreprenörer inom Sverige.

Medaljen som överlämnas av Prins Daniel och är alltså en belöning för en framgångsrik insats i och för svenskt näringsliv.

– Det är hedrande att få denna fina utmärkelse, en stolthet för mig och min familj men framförallt alla medarbetare runtom i Sverige, säger Dan Tervaniemi.

Dan noterar att Rastagruppen är ett bevis på att man kan få hela Sverige, både landsbygd och stad att växa.

– Det är glädjande att det vi gör uppmärksammas. Vi finns ju etablerade inom ett 20-tal olika kommuner och denna utmärkelse blir en fjäder i hatten på alla våra ställen, från Rasta i lilla Brålanda till restaurangerna på Kungliga Dramatiska Teatern och Skansen!

Dan Tervaniemi som är född och uppvuxen på Gotland köpte den första anläggningen, i det som idag är Rasta Group, i Brålanda 1973. Hans fokus var från start lättillgänglighet, riktig husmanskost till en rimlig slant och ett vänligt bemötande. Detta koncept är nu överfört till 24 anläggningar i Sverige.

Nya affärsområden har också kommit till och Rasta Group står idag på tre verksamhetsben: förutom serviceanläggningar längs vägen även Kulturrestauranger (bland annat Skansens Restauranger, Dramatenrestaurangerna, Trädgårn) och Arenarestauranger (bland annat Ullevi).

Och Dan Tervaniemi som nu fick ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj månar i allra högsta grad om dagens och morgondagens Rasta Group. Liksom den övriga familjen jobbar han i det företag som återigen är helägt av familjen och som idag Sveriges största familjeägda restaurang- och upplevelseföretag.

Rasta Group har över 1.000 anställda och en omsättning över 1 miljard kronor.

 

Inlägget Dan Tervaniemi kungligt belönad dök först upp på Trailer.se.

Drabbade kunden: bra att olagliga cabotagetransporter stoppas

$
0
0

I tisdags stoppades en tjeckisk dragbil av trafikpolisen i Stockholm. Det visade sig att körningen var en olaga cabotagetransport och resultatet blev 40 000 kronor i sanktionsavgifter samt att föraren fick koppla loss trailern och lämna den på platsen.

Ekipaget var på väg till Bollnäs och företaget Necks Electric som förser nätägare och entreprenörer med system och komponenter för elnät och kraftledningar. Företaget väntade två lastbilsleveranser i början av denna vecka, nu kom bara en fram. Först två dagar efter att ekipaget blev stoppat av polisen anlände trailern.

– Det är förstås inte bra när en leverans uteblir. Men just nu var det inget som behövdes direkt i produktionen, säger Åke Sjödin som är platschef på Necks.

Enligt honom var den aktuella transporten bokad av leverantören så Necks har inte själva varit involverad i vilken transportör som skulle användas.

– När vi själva bokar transporter gör vi det med Schenker eller DHL. Vi ser allvarligt på att transporten görs på ett olagligt sätt, säger Åke Sjödin.

Företaget brukar ha återkommande kontakter med sina leverantörer där de framför sina synpunkter och krav på bland annat hur transporterna ska utföras. Deras inflytande är dock begränsat menar Åke Sjödin.

– Leverantörerna säljer även till våra konkurrenter. Vi är inte Ikea, säger han.

Företaget kommer dock att kräva en förklaring av den aktuella leverantören.

– Detta kommer vi att ta upp med dem. Inte bara har det blir en leveransförsening man har dessutom inte följt lagstiftningen. Detta vill vi ha en förklaring på, säger Åke Sjödin.

Att polisen stoppar olagliga transporter tycker Åke Sjödin bara är bra.

– Det blir ju säkrare längs vägarna och så kommer man åt de oseriösa åkarna.

Läs mer:

Tagen för olaga cabotage – försökte fortsätta transporten

Inlägget Drabbade kunden: bra att olagliga cabotagetransporter stoppas dök först upp på Trailer.se.

Herman är Sveriges bästa unga chaufför

$
0
0

Herman Borring från Skänninge i Östergötland stod högst upp på prispallen när Yrkes-SM för unga Yrkesförare 2018 avgjordes i Uppsala i fredags. I tre dagar har tio unga lastbilsförare tävlat om vem som är Sveriges bästa unga Yrkesförare. De tävlande har kvalificerat sig för Yrkes-SM genom topprestationer vid kvaltävlingarna som arrangerats av TYA under hösten 2016 och våren 2017. De tio killarna som kvalificerade sig till årets Yrkes-SM är från Tomelilla i söder till Moskosel i norr.

Väl på plats i Uppsala och Yrkes-SM, blev till slut Hermans noggrannhet och fordonskännedom så framgångsrikt att han numera stolt kan presentera sig som Sveriges bästa unga Yrkesförare 2018. På andra plats kom Henrik Johansen från Strömstad och bronset knep Filip Eriksson från Tomelilla.

Herman Borring tog sig till final via kvaltävling i Norrköping.

– I Norrköping var det lastsäkringen jag inte riktigt lyckades med så jag har läst på massor. Sen har jag en riktigt bra praktikplats på Eric Ohlssons Åkeri där jag får köra mycket lastbil med släp och backa och så. Det har varit riktigt bra mängdträning inför Yrkes-SM, säger han i ett pressmeddelande.

Framtiden ser bra ut för Sveriges bästa unga Yrkesförare.

– Jag tror att det finns goda chanser till jobb. Jag har redan nu klart med sommarjobb på Eric Ohlsson. Längre fram skulle jag vilja kunna kombinera lantbruket på gården jag är uppvuxen på med lastbilskörning. Det är något av en dröm jag har.

Skolan Herman Borring går på – Vretagymnasiet – fick utmärkelsen Årets Transportskola i höstas och nu har man alltså även en Yrkes-SM-vinnare att vara stolt över.

– Jag tycker att vi har väldigt bra lärare som verkligen ställer upp på eleverna. Det sista året har vi fått köra mycket med olika typer av fordon. Jag har ju såklart kört mycket traktor på gården men lastbil blev det först när jag började på Vretagymnasiet, förklarar en glad Herman Borring framgångarna.

Inlägget Herman är Sveriges bästa unga chaufför dök först upp på Trailer.se.

Viewing all 1933 articles
Browse latest View live