Quantcast
Channel: Artiklar – Trailer.se
Viewing all 1933 articles
Browse latest View live

SÅ vill utreda om drivmedelsskatt kan ersättas av vägavgiftsskatt

$
0
0

Idag lämnade Svante Axelsson och Fossilfritt Sverige över en lista med 27 punkter till regeringen. Det utgör en sammanställning av de viktigaste förslagen att genomföra under innevarande mandatperiod.

I en pressrelease noterar Sveriges Åkeriföretag att de i sin färdplan lyft flera olika förslag, och två av dem är med i det program som idag lämnades över. Dessa är:

1) Låt Upphandlingsmyndigheten med stöd av berörda myndigheter, SKL och branschaktörer se över möjliga obligatoriska klimatkrav för offentliga aktörer för godstransporter, förslagsvis 100 % förnybart till år 2030.

2) Utred hur dagens drivmedelsskatt kan ersättas med en vägavgiftsskatt som alla brukare får betala. Den kan differentieras efter fordonets utsläpp, lastförmåga, tid på dygnet, olika vägtyper och regioner, förslagsvis för tunga lastbilar inledningsvis.

– Tanken med färdplanen är att ta fram strategier för hur vi kan stärka åkerinäringens konkurrenskraft och samtidigt uppnå fossilfrihet. Vi har många åkerier som går starkt ut och satsar på att ställa om sin verksamhet, men det måste löna sig att göra rätt, och våra kunder måste bli bättre på att efterfråga fossilfria transporter, säger Tove Winiger, hållbarhetsansvarig på Sveriges Åkeriföretag.

 

Inlägget SÅ vill utreda om drivmedelsskatt kan ersättas av vägavgiftsskatt dök först upp på Trailer.se.


Många ungdomar vill bli lastbilschaufför

$
0
0

Det finns idag ett stort behov av lastbilschaufförer och om man ser till elevernas intresse för att söka till fordons- och transportprogrammet så har man inte skrämts bort av den diskussion som varit kring autonoma fordon.

Kanske ser man också en förhoppning i att det vägtransportpaket som är på gång inom EU ska bidra till att skapa bättre villkor för morgondagens chaufförer. Under alla omständigheter visar Skolverkets statistikrapport, över antalet sökande till gymnasieskolan läsåret 2019/2020, att antalet sökande till fordons- och transportprogrammet ökat till 6.427 elever jämfört med 6.383 året innan.

Denna positiva utveckling har också Transportföretagen uppmärksammat i ett pressmeddelande.

– Transportnäringen har ett stort rekryteringsbehov och goda jobbmöjligheter och därför är det mycket glädjande att antalet sökande till fordons- och transportprogrammet ökat, särskilt som intresset för yrkesprogrammen minskat, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

När det gäller antagna elever, till fordons- och transportprogrammet, inför det läsår som började i augusti så ökade det med 183 till 3.323.

Om man ser på samtliga yrkesprogram minskade antalet sökande med 1,5 procent till 37.200. Etta bland dessa var el- och energi med omkring 6.500 sökande och näst populärast var Fordon och Transport med drygt 6.400 och trea var bygg- och anläggning med 5.800.

Inlägget Många ungdomar vill bli lastbilschaufför dök först upp på Trailer.se.

Många nya tunga lastbilar i Europa

$
0
0

Även om Europa bromsar in när det gäller nya tunga lastbilar så ligger årstakten fortfarande på en hög nivå. Under september månad minskade antalet nyregistrerade lastbilar i EU med närmare 14 procent till 22.887 fordon jämfört med 26.537 enheter samma månad ifjol.  Detta enligt statistik som publiceras av Acea som är en paraplyorganisation för Europas stora biltillverkare.

När det gäller årets första nio månader ligger nyregistreringarna fortfarande på en högre nivå är ifjol; upp 5,3 procent till 244.678 (jämfört med 232.471). Om det inte blir en kraftig inbromsning under årets tre sista månaderna så kommer totalmarknaden ännu en gång hamna över 300.000.

I Tyskland som är Europas största marknad kom det ut 54.752 (50.586) nya tunga lastbilar under årets första månader. Därefter följer Frankrike 38.300 (35.077), Storbritannien 31.854 (27.459), Polen 20.132 (20.318) och Italien 14.152 (15.548).

Trenden i Sverige var densamma som på den totala Europamarknaden. Antalet nya lastbilar i september minskade med 8,9 procent till 449 (493) tunga lastbilar, men under årets första nio månader har totalmarknaden ökat med 13,4 procent till 4.969 (4.382). Detta enligt statistik från Bilsweden.

Trots minskningen under september talar en del för att 2019 blir ett nytt rekordår när det gäller nya tunga lastbilar i Sverige. Under 2018 nyregistrerades 6.205 tunga lastbilar enligt Bilsweden och det blir nu spännande att se de siffror för oktober som de väntas publicera imorgon.

Inlägget Många nya tunga lastbilar i Europa dök först upp på Trailer.se.

Krone-trailer för tungt gods

$
0
0

Krone Profi HD är en trailer som har en totalvikt på 43 ton, varav 18 ton kingpin, är specad för tuffa tag, exempelvis punktbelastande betongtransporter, krandelar, eller maskiner.

Trailern som har Hardwood golv är bland annat utrustad med 3×9 stakhål i golvet, 6 stålstakar, 13 surrningsringar/sida och 13 par krokar under golv för surrning och förvaringsfack på sidan. Den har också containerlås för en och två 20-fotsburkar eller en på 40-fot. De tre axlarna är BPW med trumbromsar och singelmonterade 385/65 R22,5-däck.

 

Inlägget Krone-trailer för tungt gods dök först upp på Trailer.se.

Scania i gruvor i Nordamerika

$
0
0

Scania marknadsför inte sina lastbilar i Nordamerika idag, men i samband med den stora lastbilsmässan i Atlanta offentliggör de planerna om ett joint-venture med Navistar.

I en pressrelease avslöjar Scania att de tillsammans med Navistar ska studera förutsättningarna för ett samarbete då det gäller lastbilar och tjänster för gruvdrift i Kanada!

Redan under den senare delen av 2020 räknar man med att ett begränsat antal Scania, specade för tuffa tag i gruvor, ska rulla på försök hos utvalda kunder i Kanada.

– Våra lastbilar och tjänster har tillsammans med Navistars väletablerade försäljnings- och servicenätverk en potential att också göra vårt samarbete till en win-win för kanadensiska gruvoperatörer, säger Alexander Vlaskamp, vice vd på Scania.

– Efterfrågan från gruvmarknaden förändras. Man undersöker mer hållbara lösningar som ökar drifttiden och minskar de totala kostnaderna. Att arbeta med Scania som partner kommer att hjälpa oss att snabbt uppnå skala och kraftfulla lösningar, säger Persio Lisboa, vice vd på Navistar.

Inlägget Scania i gruvor i Nordamerika dök först upp på Trailer.se.

Hjälp att hålla kapellet fritt från snö och is

$
0
0

Lastbilar kräver underhåll och service året runt. Snart väntar vintern och då väntar snö och kyla. ZARGES, som säljer stegar och ställningar för en rad olika användningsområden, erbjuder därför en lösning som hjälper transportföretag, serviceverkstäder, lastbilsstationer och vägunderhållsmyndigheter att minimera risken med snö- och isklumpar. Arbetsplattformen kan också användas för att utföra underhålls- eller avisningsarbetet utomhus då de är frostbeständiga ner till minus 30 grader. En teleskopskrapa kan sedan användas för att ta bort snö och is på plattformens arbetshöjd på 4,80 till 5,00 meter. Skyddsräcken på alla sidor och halkskyddad gallerdurk på plattform och i trappan gör att avisningsplattformen är en säker och ergonomisk arbetsplats.

Zarges underhållsplattformar är CE-klassade enligt EUs maskindirektiv. Vilket innebär att underhållsplattformen följer de grundläggande krav som EU ställer på säkerheten vid användning av dessa produkter.

Inlägget Hjälp att hålla kapellet fritt från snö och is dök först upp på Trailer.se.

Scania presenterar bra resultat för 2019

$
0
0

Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor, en ökning med 15 procent jämfört med föregående år.

Sammanfattning av de första nio månaderna 2019

  • Under en timme i september stoppades arbetet på Scanias anläggningar globalt i syfte lära 52 000 anställda mer om klimatförändringar och diskutera företagets hållbarhetsarbete
  • Rörelseresultatet steg med 37 procent och uppgick till MSEK 13 889 (10 153)
  • Nettoomsättningen ökade med 15 procent till MSEK 113 815 (98 674)
  • Kassaflödet uppgick till MSEK 7 531 (-78 ) för Fordon och Tjänster

Kommentar av VD Henrik Henriksson:

“Scanias nettoomsättning för de nio första månaderna 2019 uppgick till 113,8 miljarder kronor, en ökning med 15 procent jämfört med föregående år. Resultatet för de nio första månaderna 2019 steg till MSEK 13 889 vilket gav en rörelsemarginal på 12,2 procent. Högre fordons- och servicevolymer bidrog positivt, likaså valutaeffekter och en gynnsam marknadsmix. Arbetet med att fasa ut kostnader som varit hänförliga till produktionen av dubbla lastbilsprogram har gett resultat. Bolaget går starkt och kostnadsläget i produktion som var hänförligt till produktionen av dubbla lastbilsprogram har stadigt förbättrats för varje kvartal. De åtgärder som satts in för att långsiktigt sänka det förhöjda kostnadsläget relaterat till nya lastbilsgenerationen fortgår.

Efterfrågeläget är nu svagare än tidigare och orderingången för lastbilar sjönk med 8 procent under de nio första månaderna 2019, jämfört med samma period föregående år. Efterfrågan på lastbilar i Europa har mattats av då det råder en osäkerhet hos våra kunder kring marknadsutvecklingen. I Latinamerika fortsätter återhämtningen men i en långsam takt. Osäkerheten relaterad till global handel fortsätter att påverka orderingången i Asien och Eurasien negativt. Efterfrågan på bussar har under de nio första månaderna 2019 varit något lägre än motsvarande period föregående år. Likaså för affärsområdet Engines är efterfrågan på en lägre nivå främst hänförligt till en minskad orderingång i Asien. Scanias globala produktionssystem anpassas löpande till efterfrågeläget, vilket innebär att vi successivt måste anpassa bemanningen. Vi ser även över de konsulttjänster som tillsatts för en rad projekt.

Serviceintäkterna uppgick till rekordhöga 21,5 miljarder SEK, en ökning med 10 procent. Financial Services redovisade ett rörelseresultat på 1 108 miljoner kronor.

Vid den brasilianska fordonsmässan FENATRAN i oktober tilldelades Scania den prestigefyllda utmärkelsen Truck of the Year för den nya lastbilsgenerationen.

På Busworld i oktober premiärvisades nya Scania Citywide – vår första serieproducerade helelektriska buss för stadskörning och den första modellen i vår nya bussgeneration. Elektrifierade bussar och lastbilar kommer att spela en avgörande roll för att uppnå ett fossilfritt transportsystem i det långa perspektivet. Om vi ska ha en chans att uppnå Parisavtalets överenskommelse krävs dock lösningar med förnybara bränslen för att överbrygga perioden fram till brytpunkten för ett fullt elektrifierat transportsystem. Scania har sedan länge satsat på att kunna erbjuda en bred palett av transport- och kollektivtrafiklösningar där fordonen drivs på förnybara bränslen.”

Inlägget Scania presenterar bra resultat för 2019 dök först upp på Trailer.se.

Förbifart Stockholm försenad och fördyrad

$
0
0

Förbifart Stockholm är ett komplext bygge som ska bli en av världens längsta sexfiliga motorvägstunnlar och är viktigt för att skapa en tillgänglig Stockholmsregion. Efter att man konstaterat att tunnelbyggandet blivit mer komplicerat än väntat och den komplicerade tekniken som ska hålla anläggningen igång efter start kräver mer tester får projektet en ny tid- och kostnadsplan, berättar Trafikverket idag. Orsaken är flera händelser sedan byggstart. Kort sagt förbifarten blir försenad och betydligt dyrare.

– Snart fyra år in i byggskedet har ett antal risker fallit ut och nya kunskaper har tillkommit i takt med framdriften. Det gör att Trafikverket idag bedömer en byggtid på tio år som alltför optimistisk, säger projektchef Johan Brantmark. De främsta orsakerna till att projektet får en förlängd byggtid och en ökad kostnad är de geologiska förutsättningarna i vissa avgränsade avsnitt i berget vi spränger i, samt hävningen av kontraktet och arbetet med tunnlarna på Lovö.

Under året har Trafikverket arbetat med en ny tid- och kostnadsanalys för projektet, som nu är klar. Analysen visar på en ökad kostnad på cirka 10 procent, vilket motsvarar 3,3 miljarder kronor. Det innebär att kostnaderna i nationell plan ökar från 34,4 till 37,7 miljarder kronor. Bedömningen i dag är att hela den nya sträckningen av E4 Förbifart Stockholm kan öppnas för trafik 2030, istället för 2026. Möjligheten att öppna en del av sträckan tidigare utreds.

Framdriften av cirka 55 kilometer tunnel har inte gått i den takt som Trafikverket, i tidigare analyser, planerat för. Arbetet har försvårats av att berget hållit sämre kvalitet än vad undersökningar hittills visat. Det handlar om svaghetszoner vid Mälarpassagen, och i de norra delarna har berget behövt tätas mer än beräknat.

– Vi ser också i den nya analysen att installationen och testningen av den nya anläggningen kommer att ta längre tid och kosta mer än först beräknat, berättar Johan Brantmark.

Den energiförbrukning och elkraftsutrustning som kommer att behövas för att hålla i gång anläggningen motsvarar en mindre kommun. En säker högteknologisk anläggning kräver tid att testas. Den delen kommer att ta längre tid än vad Trafikverkets tidigare analyser visade på.

Arbetet fortsätter som planerat med den finansiering som finns i Nationell plan. Nu har Trafikverket aviserat de nya förutsättningarna för regeringen och dialogen i frågan behöver fortsätta i syfte att säkra hur den långsiktiga finansieringen ska hanteras. Parallellt är det viktigt att få en ny entreprenör på plats på Lovön och att fortsätta produktionen på bred front. Under hösten har framdriften av projektet pågått längs hela sträckan och Trafikverket har sprängt cirka 800 meter tunnel per månad.

Fakta:

  • Den nya sträckningen av E4 är 21 km lång från Kungens Kurva till Häggvik. Sex trafikplatser ansluter den nya vägen till det befintliga vägsystemet vid flera europavägar.
  • Cirka 18 km av den nya vägen går i tunnel, och totalt med huvudtunnel, arbetstunnel och ramptunnel blir det cirka 55 km tunnel.
  • Trafikverket bygger vägen i ett tjugotal större entreprenader, och i den här fasen av projektet befinner sig tretton entreprenader i ett intensivt byggskede. Ytterligare en entreprenad startar efter upphandlingen på Lovö.
  • När bergtunnlarna är klara kommer nästa del av bygget som är tekniska installationer. Den mängd kraft som ska installeras för att hålla alla system igång motsvarar en mindre kommun i storlek motsvarande Filipstad.
  • När Trafikverket öppnar vägen för trafik innebär det att mängden komplexa vägar dubbleras i Stockholm.
  • I våras upphandlade Trafikverket en tillfällig entreprenör ute på Lovö. En ny entreprenör väntas vara på plats i det delprojektet efter årsskiftet.

Inlägget Förbifart Stockholm försenad och fördyrad dök först upp på Trailer.se.


Försäljningen av eldrivna Volvo FL och FE startad

$
0
0

Volvo Trucks tillkännager början av försäljningen av sina Volvo FL- och Volvo FE-elektriska lastbilar på utvalda marknader inom Europa och möter den ökande efterfrågan på hållbara transportlösningar i stadsmiljöer, meddelar Volvo i en pressrelease.

I avsaknad av avgasutsläpp och med minskade ljudnivåer erbjuder elektriska lastbilar en enorm potential i stadsområden. För det första gör de låga ljudnivåerna det möjligt att utföra leveranser och avfallshantering på tidiga morgnar, sena kvällar eller till och med på natten, vilket hjälper till att förbättra transportlogistiken och minska trängseln under topptimmarna. För det andra, med bättre luftkvalitet och mindre buller, skapar elektriska lastbilar nya möjligheter för stadsplanering och väginfrastruktur. En eldriven lastbil kan till exempel användas vid inomhuslastning och i miljözoner.

– Global urbanisering kräver stadslogistik och lastbilstransporter med nollutsläpp och mindre buller med ökande krav på snabba leveranser. Med Volvo FL Electric och Volvo FE Electric kan vi uppfylla både de starka miljökraven liksom de höga kommersiella kraven från våra kunder, säger Jonas Odermalm, VP Product Line Electromobility.

En utmaning är att maximera nyttolasten samtidigt som man optimerar räckvidden.

– Volvo Trucks lösningar kommer att baseras på enskilda affärsbehov som tar hänsyn till ett antal parametrar, såsom körcykler, lastkapacitet och ruttanalys, för att använda batterikapaciteten på ett så effektivt sätt som möjligt, fortsätter Jonas Odermalm.

Volvo FL Electric och Volvo FE Electric utvecklades i nära samarbete med utvalda kunder som verkar i Göteborg. Återkopplingen har varit mycket positiv, och förarna som är inblandade i samarbetet är särskilt imponerade av den drivlinans smidighet och snabba respons, sömlösa accelerationen och hur tyst lastbilarna är.

– Även om kundåterkopplingen har varit positiv, förklarar Jonas Odermalm, erkänner vi att laddningsinfrastruktur fortfarande är under utveckling i de flesta städer och vi arbetar tillsammans med både offentliga och privata partners för att komma överens om en långsiktig strategi för utbyggnad av laddning infrastruktur. Men det är tydligt att takten i utvecklingen av laddningsinfrastrukturen måste öka.

Att ta itu med klimatförändringarna kräver tillgång till flera drivlinjeteknologier.

– Elfordon, laddade med el från förnybara källor, är verkligen ett kraftfullt steg mot en mer hållbar stadsutveckling. Det kommer dock inte att finnas en enda energikälla som tar upp klimatförändringar och alla andra miljöfrågor. Olika typer av transporter kräver olika typer av drivlinelösningar, avslutar Jonas Odermalm.

Inlägget Försäljningen av eldrivna Volvo FL och FE startad dök först upp på Trailer.se.

Fräck Kenworth fixar julgranen till Capitol Hill

$
0
0

En speciell Kenworth W990, med en läckert motiv på sidorna, transporterade den 55:e amerikanska Capitol Hill julgranen den 6 november efter trädskärningsceremonin i Carson National Forest i New Mexico till trädbelysningsceremonin i början av december på West Lawn i Capitol Hill i Washington, DC
Årets tema är ”Magiska leveranser” och det illustreras på sidan av Kenworth W990-hytten med motiv som föreställer New Mexikos flagga, tillsammans med Ship Rock, ett 2 200 meter högt berg som liknar ett slipper-skepp från 1800-talet. På dörren och sovhytten visas den amerikanska regeringsbyggnaden med en julgran och texten: ”Från förtrollningens land till förtrollande nationen” skriven ovanför grafiken. Det speciella trädet är en nästan 20 meter hög blå gran.

Kenworthen är nu på väg från Seattle-området i New Mexico mot Wilbanks Trucking Services, som är ett andra generationens åkeri med nästan 200 anställda. Åkeriet kommer att använda W990 för att transportera trädet, från och med 11 november, på en 300 mil lång resa till Washington DC med stopp vid mer än 30 samhällsfirande.

Äran att bli vald till att dra den amerikanska Capitol Christmas Tree var en trevlig överraskning för Wilbanks Trucking, som nominerades tack vare sitt exceptionella rykte i New Mexico.

Inlägget Fräck Kenworth fixar julgranen till Capitol Hill dök först upp på Trailer.se.

Storyn om countrysångaren som älskar Scania

$
0
0

I slutet av 1980-talet kör Eddie Crozier lastbil över hela Europa. Liksom många andra lastbilsförare är han ett stort Scania-fan. Eftersom han är irländsk, är Eddie också musikalisk och en ordsmed. Bakom ratten nynnar han en idé för en låt som berömmer Scanias lastbilar; särskilt hans favorit, Scania 142. Låten är aldrig färdig, och Eddie flyttar till USA.

Så händer något i Södertälje, Sverige, berättar Scania i pressreleasen. I maj 2000, introduceras en ny 16-liters V8. Scania 164 presenteras och blir lite av en motor som alla andra mäter sig emot. En motor som kombinerar exceptionell prestanda och utmärkt driftsekonomi. Eddie Crozier är tillbaka i Europa. Låtskrivarchauffören är nästan hypnotiserad av ljudet från den här nya, maffiga Scania 164:an med V8:an som han nu kör. I Alperna, norra Italien och Skandinavien träffar han andra ”Kings of the Road”. Han lyssnar på kassetter av amerikanska truckerlåtar Eddies inspiration växer, och en legendarisk låt tar form:

“…You could hear that wagon coming, with her mighty engine roar,

This big machine is strong and mean, drawing 40 tonnes or more,

There was no machine could touch her with my shoe down to the floor,

As I drove up the motorway in my Scania 164…”

Några år senare spelar countrymusiken  Joe Moore på en bar utanför Belfast när Eddie går in. Eddie är förtrollad av sångarens röst, han låyter nästan som en mullrande V8-motor, tycker han. Efter spelningen ber han Joe att spela in ett album tillsammans med honom. Detta blir så småningom fem album. ”The Scania Man” -albumet är överlägset det mest populära, och en av låtarna är ”The Scania 164.”

I januari 2019 är Theatre Royal i den skotska staden Dumfries packad när Joe Moore går upp på scenen. Publiken har kommit för ”The Legends of American Country”, en av Europas ledande countrymusik-turnéer. På affischer presenteras Joe som ”Mr Country” och ”The man with the deep voice”, men de flesta av publiken känner honom som ”The Scania man”. Joe spelar klassiker av Kris Kristofferson, Kenny Rogers, Don Williams och Johnny Cash, men snart börjar publiken ropa, ”sjung The Scania 164!”  Det gör han och fansen jublar.



Inlägget Storyn om countrysångaren som älskar Scania dök först upp på Trailer.se.

En krona per mil till cancerforskningen

$
0
0

Kampen mot prostatacancer uppmärksammas extra mycket under november. Bland annat genom Prostatacancerförbundets kampanj Mustaschkampen. Många lastbilschaufförer har valt att stödja kampen mot cancer genom att skänka en krona för varje mil de kör under månaden. En som nollställde sin trippmätare vid månadsskiften var Zebastian Aurell som kör för Skurups Åkeri & Schakt.

– Jag har en nära släkting som dog i cancer för några år sedan och det tog mig väldigt hårt. Därför brukar jag skänka pengar till forskningen varje år. Detta blir ett sätt att skänka ännu mer och förhoppningsvis inspirerar det andra att göra samma sak, säger Zebastian.

Iden om att skänka pengar till cancerforskningen utifrån hur många mil man kör har spridit sig likt ringar på vattnet bland chaufförer i sociala media. Zebastian blev inspirerad till insamlingen genom ett inlägg på Facebook av kollegan Mia Hallin Som kör för Tusab i Skummeslövsstrand.

Mia Hallin räknar med att komma upp i 1000 mil med sitt Scania-ekipage under November vilket ger 1000 kronor till kampen mot cancer.

– Jag har inte drabbats personligen men har vänner som gjort det. Cancer är något som nog alla berörs av på ett eller annat sätt, säger Mia.

Sedan Zebastian och Mia engagerade sig har de sett många inlägg på sociala media om chaufförer som kommer att skänka ”milpengar” till förmån för kampen mot cancer.

Zebastian Aurell är en av många chaufförer som skänker en krona per mil till kampen mot cancer under november.

– Även vänner som inte kör lastbil har sagt att de kommer att skänka pengar. För min del räknar jag med att komma upp i tusen mil när månaden är slut, säger Zebastian.

– Jag kommer ungefär upp i lika många mil på en månad, säger Mia.

 

På Palms Åkeri i Trelleborg har även företaget engagerat sig i kampen mot cancer. Zolle Simon som kör för Palms hade läst om andra chaufförers engagemang och när han berättade att han tänkte haka på meddelade åkeriet att de skulle skänka två kronor för varje mil Zolle kör.

– Det är en fin gest av dem. Detta är ett mansdominerande yrke och vi har många kollegor och vänner som drabbats av prostatacancer. Min egen pappa som också körde för Palms gick bort i sjukdomen för fem år sedan, säger Zolle.

Zolle räknar med att köra cirka 1200 mil under november så åkeriets bidrag blir runt 2400 kronor. Han hoppas nu att fler åkerier följer Palms exempel.

– Är det många som hakar på kan det generera en ordentlig summa till cancerforskningen, säger Zolle.

För varje krona Zolle Simon kör in till kampen mot cancer lägger Palms Åkeri ytterligare två kronor till linsamlingen.

Inlägget En krona per mil till cancerforskningen dök först upp på Trailer.se.

Martin & Servera investerar i biogasbilar

$
0
0

En stor del av Martin & Serveras verksamhet handlar om distribution med lastbil. 500 lastbilar kör dagligen ut varor till företagets kunder och som ett steg på vägen mot mer hållbara leveranser investerar Martin & Servera Logistik nu i fler biogasbilar.

– Vid 2019 års början fanns några få biogasbilar i verksamheten. Innan året är över har antalet ökat till ett tjugotal, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik, i ett pressmeddelande.

Som en del av det långsiktiga hållbarhetsarbetet arbetar Martin & Servera också dagligen med att öka fyllnadsgraden i bilarna. En annan viktig åtgärd är ruttplaneringen där målsättningen är att lastbilarna ska köra så få kilometer som möjligt.

– Biogasbilarna har vi testat i verksamheten och i och med att antalet tankställen för biogas byggs ut över landet kan vi nu börja använda de här bilarna fullt ut i verksamheten, säger Håkan Ekmyr.

Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet har inneburit att Martin & Servera kunnat snabba på investeringarna i biogasbilar. Inför 2020 planeras investeringar i ytterligare bilar, så att när 2020 går mot sitt slut drivs 40-50 bilar i företagets fordonsflotta på biogas.

– Det här handlar om att nå våra långsiktiga mål på hållbarhetsområdet, vi vill ta vårt ansvar för att styra mot ett mindre fossilberoende i samhället, säger Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Inlägget Martin & Servera investerar i biogasbilar dök först upp på Trailer.se.

Gotland får trådlösa elväg

$
0
0

Smartroad Gotland påbörjar idag installationsarbetet för trådlös elväg för lastbilar och bussar på allmän väg. Elvägar möjliggör överföring av elektrisk energi från vägen till fordonet under drift. Enligt ett pressmeddelande har tekniken stor potential att minska klimatpåverkan från transportsektorn samt att öka energieffektiviteten och samtidigt minska behovet av batterier. Smartroad Gotland stöds och finansieras av Trafikverket och leds av ElectReon AB, ett dotterbolag till Israeliska ElectReon Wireless. Projektets mål är att visa att tekniken är redo för kommersialisering och förse beslutsfattare med kunskapsunderlag inför en potentiell storskalig implementering.

Trådlös elvägsteknik baseras på kopparspolar som installeras under vägbanan. Dessa överför energi till en mottagare som kan monteras på alla typer av elektriska fordon såsom lastbilar, bussar och personbilar, vilket möjliggör laddning under färd och därmed minimal batterianvändning.

Ett 10 centimeter djupt schakt fräses i mitten av vägbanan, vari kopparspolar ingjutna i gummi placeras, därefter asfalteras vägen om. Under installationsarbetet på Gotland deltar representanter från flera länder för att utvärdera processen inför framtida projekt.

Smartroad Gotland påbörjar driften av den trådlösa elvägen i början av 2020, med en elektrisk dragbil med trailer. Innan sommaren kommer vägen också att förse en elektrisk buss med laddning. Under det treåriga projektet kommer systemets prestanda och användarupplevelse att utvärderas tillsammans med RISE Research Institute of Sweden.

Systemet omfattar också ett kommunikationssystem som i realtid säkerställer säkerhet, tillträde och energimätning. Systemet är även förberett för att stödja autonoma fordon. Tekniken tillhandahåller ett smart och kostnadseffektivt sätt att elektrifiera vägtransporter utan någon visuell påverkan av vägmiljön, mekanisk kontakt eller omfattande underhållsbehov.

 

Hur det fungerar

 

Systemet består av tre väsentliga delar; spolarna som överför energi till en mottagare på fordonet, samt en kontrollenhet ansluten till elnätet. Spolarna som är placerade 8 cm under vägbanan överför energi till ett godkänt fordon när ett sådant befinner sig exakt över spolarna. Energin överförs trådlöst från spolarna till mottagaren som är monterad under fordonet. Systemet säkerställer att endast godkända fordon aktiverar energiöverföringen, samt hur mycket som överförs för att kunna fakturera rätt belopp till rätt kund. Samma infrastruktur kan nyttjas av alla fordonstyper med olika energibehov eftersom systemet är modulärt. Exempelvis använder en personbil endast en mottagare medan en 40-tons lastbil kan använda fem mottagare.

 

Parter inom projektet Smartroad Gotland

 

Caverion, Dan transport, Eitech, Electreon AB, Flygbussarna, GEAB, Gotland GPe Circuit AB, Gotlands Bilfrakt, Hutchinson, Matters Group, Eksjö Maskin & Truck, Region Gotland, NCC, OSAB, RISE, Science Park Gotland, Swedavia, Trafikverket, World Ecological Forum.

Inlägget Gotland får trådlösa elväg dök först upp på Trailer.se.

Norska Schenker bryter med Vlantana efter misstänkt fusk med löner

$
0
0

Schenker AS säger upp sitt avtal med Vlantana Norge. Det är Lastbil.no som avslöjat att dokument som Schenker inhämtats vid tidigare revisioner varit felaktiga. Det ska handla om avvikelser gällande löne- och arbetsvillkor för de chaufförer som kört för Schenker.

– Vi finner detta så pass allvarligt att vi säger upp vårt avtal med Vlantana Norge AS, säger Schenker AS:s kommunikationschef Nils-Petter Bure.

Vlantana har kört för Schenker i Norge sedan 2015. Bolaget krävs nu på efterbetalning av utebliven lön samt annan kompensation till de chaufförer som kört för Schenker AS.

Inlägget Norska Schenker bryter med Vlantana efter misstänkt fusk med löner dök först upp på Trailer.se.


90 ton från skog till terminal

$
0
0

Sveaskog och Volvo Lastvagnar utför tester för att möjliggöra timmertransporter på upp till 90 ton från skog till lastterminal. Med mer last i varje fordon ökas effektiviteten, kostnaderna sänks och koldioxidutsläppen minskas med upp till 20 procent.

Lena Larsson, projektledare hos Volvo Lastvagnar

– Detta är första gången vi testar detta i produktion, ute på skogsvägar. Tidigare har vi kört med 90-tonsekipage på landsväg. Under ETT-projektet (En Trave Till, red. anm.) körde man ut i skogen en gång när det var soligt och torrt. Nu ska vi testa förutsättningarna för att köra i skogen oavsett om det är sol eller snö, säger Lena Larsson som är projektledare hos Volvo till Trailer.se.

Ett mål med projektet är att se om HCT-ekipage kan vara en av lösningarna för mer hållbara timmertransporter och ett komplement till ökad godstransport på tåg.

Henrik Engman, inköpsansvarig för transporter på Sveaskog.

– Att minska utsläppen från timmertransporterna är en viktig fråga för oss på Sveaskog. Eftersom tåg inte är ett alternativt överallt kan HCT-ekipage vara ett bra alternativ. Med ett ekipage med fler hjulaxlar som kan ta mer timmer kan tre ekipage lasta lika mycket som fyra ekipage av mindre modell, det minskar utsläppen per transporterat ton, säger Henrik Engman, inköpsansvarig för transporter på Sveaskog i ett pressmeddelande.

Andra fördelaktiga effekter med HCT-ekipage är att bränsleförbrukningen, och därmed kostnaderna för åkeriet, minskar enligt Sveaskog och Volvo. Man hoppas att HCT-ekipage således även ska stärka svensk åkerinäring och framför allt den norrländska skogsindustrin – som brottas med långa avstånd till sågverk, massapappersbruk och kunder.

 

Fakta:

 

Sveaskog och Volvo Lastvagnar har fått tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva konfigurationstester med HCT-ekipage med last upp till 90 ton från Överkalix och från hamnen i Haraholmen till Smurfit-Kappas industriområde i Piteå.

 

ETT-projektet initierades av Skogforsk och pågick mellan augusti 2007 och december 2012. I projektet ingick flis- och rundvirkestransporter till kraftvärmeverk, massabruk och sågverk samt till och från järnvägsterminaler. Ekipagen körde med bruttovikter upp till 90 ton.

 

Inom ramarna för ETT-projektet körde man även med tyngre timmerbilar på skogsväg, så kallade ST-bilar (större travar). Dessa var 24 meter långa och hade en bruttovikt på upp till 74 ton.

Inlägget 90 ton från skog till terminal dök först upp på Trailer.se.

Nya Actros Truck of the Year

$
0
0

Mercedes-Benz nya Actros har utsetts till International Truck of the Year 2020. Juryns ordförande Gianenrico Griffini överlämnade det prestigefyllda priset till Uwe Baake, chef för produktutveckling Mercedes-Benz Trucks, under pressdagen på Solutrans som är en stor Internationell transportmässa i Lyon, Frankrike.
Med totalt 121 poäng vann nya Actros före Ivecos nyligen lanserade S-Way och Volvo FH I-Save. Mercedes har i sin nya generation byggt in tekniska innovationer som enligt juryns motivering innebär förbättringar inom flera områden.
Man nämner bland annat Mirror Cam som ersätter de traditionella huvudspeglarna och stöder föraren vid manövrering, kurvtagning eller byte av körfält.
Under en omfattande provkörning i södra Spanien uppskattades också nya Active Drive Assist, som kan möjliggöra delvis automatiserad körning i alla hastighetsintervall.
De utökade funktionerna i det Predictive Powertrain Control (PPC), som nu också kan användas på mindre vägar, och den helt digitala Multimedia Cockpit, som ersätter det konventionella instrumentklustret är också saker som lyftes fram i juryns motivering då man utsåg nya Actros till Truck of the Year 2020.
Juryn utgörs av 24 lastbilsjournalister som representerar ledande tidningar i lika många länder. Svensk representant i denna är Trailers chefredaktör Rutger Andersson

Inlägget Nya Actros Truck of the Year dök först upp på Trailer.se.

Flytande gas för Mejeritransporter i Karlstad

$
0
0

Tord Johansson, VD på Mejeritransporter AB, har tagit beslutet att investera i lastbilar med flytande gas. Detta efter en träff med Gasum och Volvo där Gasum var snabba med att planera för Värmlands första station.

För Mejeritransporter AB, som kör in- och uttransporter, samt mellantransporter är det viktigt att kunna erbjuda hållbara transporter. Arla, som idag är deras största kund, jobbar med 100 procent fossilfria transporter och beskedet om att Mejeritransporter investerade i gasdrivna fordon kom som en positiv överraskning. Sveriges regering har satt som mål att minska koldioxidutsläppen från vägtransporter med 70 procent fram till 2030 jämfört med 2010 års nivåer, något som Mejeritransporter redan jobbar aktivt med, meddelar företaget i en pressrelease.

Optimalt läge på Gasums nya tankstation

Gasums nya tankstation i Karlstad var helt avgörande för Mejeritransporter AB i beslutet om investeringen i nya fordon. Tidigare var närmsta gasstation placerad i Örebro och det gjorde att man inte kunde hämta upp mjölk för mellantransporter inom Värmland. På den nya tankstationen är det möjligt att välja olika temperatur på gasen som tankas.

– Nu är det inga problem längre och placeringen på den nya stationen är optimal. Att man kan tanka kall gas har också varit en av anledningarna till att vi väljer Gasum då den kalla gasen tar mindre plats i tanken, vilket gör att vi längre på en och samma tankning. säger Tord Johansson.

Stora fördelar med gas som bränsle

Att tanka med biogas bidrar till ett kraftigt reducerat utsläpp av koldioxid och släpper ut låga värden av kväveoxid. Kunden får istället ett hållbart bränsle med lång räckvidd. Gasum som planerar ett stationsnätverk med 50 nya stationer i Norden erbjuder möjligheten att tanka både flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG). LNG minskar utsläppen av koldioxid med upp till 20 procent och LBG, som Mejeritransporters lastbil går på, minskar utsläppen med upp till 85 procent.

– Det finns stora fördelar med att välja flytande gas som bränsle. Det är rent och snyggt på stationerna och det blir heller inget spill av bränslet. Dessutom är det miljövänligt och ett steg i rätt riktning för framtida bränslealternativ. Utöver det så är det ekonomiskt bra för oss att köra på flytande biogas. Att arbeta tillsammans med Gasum har fungerat jättebra och smidigt, avslutar Tord.

Tord berättar även att de kommer satsa vidare på gasdrivna fordon framöver för att kunna erbjuda hållbara transporter, dessutom är det ett krav från många kunder. För den som investerar i gasdrivna fordon finns också stöd att söka via Naturvårdsverket.

Inlägget Flytande gas för Mejeritransporter i Karlstad dök först upp på Trailer.se.

DAF:s eldrivna sopbil

$
0
0

DAF Trucks har introducerat sin CF Electric med 6×2, berättar DAF i en pressrelease. De första fordonen testas senare i år som sopbilar av de nederländska offentliga avfallshanteringsföretagen HVC och ROVA. Staden Rotterdam och Cure kommer att följa efter i början av 2020 med en helt elektrisk 6×2 utrustad med kran. Alla dessa fordon är utrustade med en VDL E-Power-drivlina, perfekt för insamling av hushållsavfall. Den helelektriska lösningen levereras av VDL Translift.

Sedan slutet av 2018 har den första DAF CF Electrics 4×2-dragbilen rullat för olika holländska transportörer, inklusive Peter Appel, Simon Loos och Tinie Manders, samt stormarknadskedjan Jumbo. Dessa lastbilar är en del av ett omfattande fältprov där de måste transportera varor till och från destinationer som stormarknader och distributionscenter. Det tyska logistikföretaget Rhenus använder för närvarande två CF Electrics för regional containertransport.

Ökad manövrerbarhet

Eftersom lastbilen är låg på både utsläpp och buller vid användning är CF Electric idealisk inte bara för distribution i städer utan också för insamling av hushållsavfall. För detta ändamål har DAF konstruerat en 3-axlig bil med styrande tredje axel för ökad manövrerbarhet och ännu högre lastkapacitet. Totalvikten för CF Electric 6×2 är 28 ton.

Vanliga rutter

Lastbilens elektriska VDL-drivlinje ger 210 kW och ett vridmoment på 2 000 Nm – precis som CF Electric-dragbilen. Drivlinan drivs av ett batteripaket med ett (brutto) energiinnehåll på 170 kWh; tillräckligt för att täcka vanliga avfallsuppsamlingsvägar. Sopbilar återvänder vanligtvis till depån inom några timmar för att lossa, där elbilarna kan ladda upp till 80% batterikapacitet på bara 30 minuter.

Sidlastare och kran

HVC är verksamt i Noord-Holland, Rijnmond-området och Flevoland och ROVA i centrala och östra delarna av Nederländerna. Båda företagen använder sidlastare som containrar kan tömmas från sidan av lastbilen. Staden Rotterdam och Cure-företaget i Eindhoven-regionen kommer att använda DAF CF Electric komplett med lastkran för att samla in sopor från underjordiska containrar.

Inlägget DAF:s eldrivna sopbil dök först upp på Trailer.se.

JOAB öppnar serviceverkstad i Malmö

$
0
0

JOAB öppnar nu en serviceverkstad i Malmö, berättar företaget i en pressrelease.

Det blir en fullserviceanläggning som kommer att kunna serva hela JOABs breda produktprogram av lastväxlare, kranar, sopbilar och liftdumpers. Rekrytering av platschef och servicetekniker är igång.

– Vi har ökat försäljningen kraftigt de senaste åren och måste säkerställa en bra service för våra kunder och i Malmö har det varit en brist på servicekapacitet. Därför har vi valt att investera i en egen serviceanläggning, säger Peter Olsson, VD på JOAB.

JOAB kommer att slå upp portarna under kvartal 1 2020.

Inlägget JOAB öppnar serviceverkstad i Malmö dök först upp på Trailer.se.

Viewing all 1933 articles
Browse latest View live