Quantcast
Channel: Artiklar – Trailer.se
Viewing all 1933 articles
Browse latest View live

Abkati firar 90 år som grossist

$
0
0

År 2019 firar Abkati 90 år som grossist inom tillbehör till tunga fordon och maskiner. Abkatis 90-årsjubileum kommer att firas den första veckan i december 2019 för att hylla företagets historia och berätta för omvärlden vilka vi är idag och delge våra ambitioner för framtiden, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Det har hänt mycket inom fordonsindustrin de senaste 90 åren. Landskapet har kontinuerligt förändrats med ökade behov av transporter och mer storskaligt arbete i skog och mark som ställt nya krav på fordon och maskiner. Där har Abkati varit en partner som gärna lyssnat på såväl återförsäljare och påbyggare som slutanvändare och anpassa sitt utbud och sina tjänster därefter. Fordonsbranschen står nu inför en utveckling med eldrivna och självkörande fordon, en spännande resa Abkati självklart är med på.

– Det är en ynnest att få arbeta på ett bolag med så mycket historia och erfarenhet. Nu tar vi vårt samlade kunnande in i framtiden samtidigt som vi gör stora satsningar på nya lokaler, lagerhanteringssystem och digitala lösningar så att vi står stabilt i 90 år till, säger Johan Johnsson, VD Abkati.

Inlägget Abkati firar 90 år som grossist dök först upp på Trailer.se.


Molnbaserad service hos Scania

$
0
0

Scanias verkstäder kommer nu att använda sig av molnbaserad teknik för informationsöverföring från bilarna och diagnoser i bilarna, berättar Scania i en pressrelease. Att flytta diagnostiksystemet SDP3 till Amazon Web Services moln kommer att förbättra flexibiliteten i verkstaden och göra teknikerns jobb enklare med betydande kostnads- och tidsbesparingar.

Tidigare hämtades fordonsdata från fordonets OBD-port med kabel till verkstadsteknikerns bärbara dator. Detta krävde en besvärlig klättring in och ut ur hytten med den öppna bärbara datorn. Med förbättrad kommunikation överförs fordonsdata trådlöst från fordonskommunikationsgränssnittet via verkstadens WIFI-nätverk till servern. Servern själv är en förvånansvärt kompakt liten kub. Den totala mängden data från fordonet är också förvånansvärt liten och överstiger inte 300 kB.

Denna krypterade information överförs därefter till molnberäkningsplattformen och tillbaka till verkstaden på högst 400 millisekunder, varav 100–150 sekunder kan tillskrivas kryptering.

Effektiviserar teknikernas arbetsprocesser

– Det betyder att servicetekniker kan registrera styrenhetsdata inte bara på sin bärbara dator utan på en surfplatta eller mobiltelefon, vilket väsentligt förenklar arbetet med att ta sig in och ut ur hytten, säger Marcus Jakobsson, som arbetar med IT-samordning och arkitektur för tjänster.

Detta ger serviceteknikern möjlighet att hantera uppgifter som att lufta kopplingen och testa lamporna ensam, vilket tidigare krävde flera personer.

Det nya systemet överför trådlöst fordonsdata direkt till underhållsprotokollet, vilket också sparar tid och pengar. En annan fördel är att verkstäder inte längre behöver installera diagnosprogrammet på en mängd datorer med olika versioner av operativsystem. Detta eliminerar risken för att någon piratkopierar diagnossystemet samt risken för intrång och virus.

– Det nuvarande systemet har varit svårt att underhålla och hålla uppdaterat, konstaterar Senior Software Architect Bastian Töpfer.

Inlägget Molnbaserad service hos Scania dök först upp på Trailer.se.

Livsfarligt däck och nästan hälften körde olagligt med farligt gods

$
0
0

Under två dagar i förra veckan jobbade trafiksektionen vid Stockholms-polisen med en utbildningsinsats där ett antal poliser utbildades till att bli tillsynsmän/kvinnor när det gäller transport av farligt gods på väg.

I utbildningen ingick 2 praktikdagar där eleverna fick testa sin kunskaper i skarpt läge. Under dessa dagar gjordes 33 tillsyner av lastbilar som transporterat någon form av farligt gods.

De kontrollerade fordonen var:

9 st tankbilstransporter.
1 containertransport.
1 bulktransport.
22 styckebilstransporter.

Foto: Polisen

Det hela resulterade i att:

6 st fordon belades med körförbud
7 st fordon belades med föreläggande att åtgärda fel och brister.

Av 33 kontrollerade fordon innebär detta att det var fel på 13 fordon (40%) enligt reglerna för transport av farligt gods.

Totalt utfärdades böter till en summa av 25 000 kr.

21 st flygande inspektioner genomfördes där det som stack ut var att cordväven var framme på vänster framdäck på en tankbil och en axel satt lös på en trailervagn.

5 fordon som var inne för kontroll hade bristfällig lastsäkring vilket kan kosta 4000 kr i böter när det gäller farligt gods.

4 fordon hade brandsläckare som inte var kontrollerade i tid.

Utöver detta uppdagades en förare från Georgien som inte fick arbeta i Sverige.

Foto: Polisen

Inlägget Livsfarligt däck och nästan hälften körde olagligt med farligt gods dök först upp på Trailer.se.

Bring och Eways skapar fossilfri närdistribution

$
0
0

Helt fossifria leveranser år 2025, det är Brings mål, berättar företaget i en pressrelease som beskriver hur man nu tar ett steg närmare målet ihop med Eways. Detta genom att installera laddstationer för de eldrivna distributionsbilarna från det svenska Clean Tech-bolaget Inzile, ett bolag där Bring själva investerat.

Under hösten kommer Eways leverera laddstationer och sin smarta laddtjänst till åtta nya laddplatser på Brings terminal i Västberga. Laddstationerna skall ladda Brings nya eldrivna distributions- och citybilar och är en del i bolagets gröna omställning med målet om att alla leveranser ska vara helt fossilfria år 2025.

-Elektrifiering är en viktig del i vår hållbarhetssatsning för att vi ska nå målet om helt fossilfria leveranser år 2025. Vi ser därför samarbetet med Eways som en viktig bidragande del i vår gröna omställning där de står får infrastrukturen till dessa fordon, säger Catherine Löfquist, Sustainability Manager på Bring.

Redan för fem år sedan placerade Bring ut sina första laddstationer i Stockholm. Därefter har bolagets efterfrågan på fossilfria leveranser ökat och nu väljer man att bygga ut antalet laddstationer för att möta den ökade efterfrågan.

-Vårt mål på Eways är att våra barn och barnbarn skall leva i ett fossilfritt samhälle. Att minska utsläppen från transporter i städer är en mycket viktig del i denna stora samhällsomställning. Därför är det så kul att vi nu utökar samarbetet, med smarta laddstationer till Bring säger Niclas Sahlgren, VD på Eways.

Tidigare i år klev Bring in som investerare i det svenska Clean Tech-bolaget Inzile som utvecklar eldrivna arbetsfordon. Redan i början på nästa år kommer de första fem fordonen från Inzile levereras till Bring som skall använda dessa för distribution inom staden och redan i december börjar de första distributionsbilarna från Inzile att rulla för Brings räkning. De smarta laddstationer som Eways levererar till Bring i höst kommer att ladda Inzile PRO4-fordonen med upp till 22 kW effekt.

Vi gör det lätt att köra elbil

Eways är en oberoende laddoperatör som står för hela processen från idén om att kunna ladda bilar, hela vägen till driftsättning och övervakning av laddstationer samt slutligen nedmontering och återvinning. Eways molntjänster möjliggör övervakning, statistik, lastbalansering och betalningslösningar.

Inlägget Bring och Eways skapar fossilfri närdistribution dök först upp på Trailer.se.

Guldagers nya Big G med Trux-utrustning

$
0
0

Trux berättar i en pressrelease att  Henrik Guldagers senaste bil ”Big G” är utrustad med Trux Top-Bar (G16-4), Trux X-Light (H16-5), Trux bakre Light-Bar (P16-2) samt Trux U-Bar (L16-2) och Trux Sideliner (S1). Vi bjuder på några bilder här.

Inlägget Guldagers nya Big G med Trux-utrustning dök först upp på Trailer.se.

Dyrare att köra i Stockholm

$
0
0

Trängselskatten utökas för att förbättra framkomligheten i Stockholm, berättar Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. Riksdagen tog beslutet under 2018 efter förhandling med regionala parter, såsom berörda kommuner och Region Stockholm. Det betyder i praktiken att trängselskatten blir högre vid vissa tillfällen. Den tas också  ut tidigare på morgonen och på vissa dagar då den inte tas ut i dag.

Motiveringen är att Stockholms län växer med 35 000–40 000 invånare varje år, vilket också innebär fler resenärer och längre köer. Trängselskatten är till för vi ska kunna utnyttja vägnätet effektivt – den ser till att trafikvolymerna inte överstiger vägnätets kapacitet.

– Trängselskatten är ett styrmedel som gör att trafikanter till viss del lägger om sina resvanor, till exempel genom att ändra tidpunkt för resan, färdmedel, eller målpunkt. En ny betalperiod på morgonen införs, eftersom trängseln börjar allt tidigare på dagen, säger Jonas Eliasson, måldirektör för tillgänglighet på Trafikverket.

Förändringen innebär en utökning i tid, höjning av vissa belopp samt en uppdelning i hög- och lågsäsong:

  • Skatteperioden tidigareläggs med en halvtimme på morgonen, det vill säga att trängselskatt även tas ut på morgonen klockan 6.00–6.29.
  • Trängselskatt tas också ut de fem första vardagarna i juli samt dag före vissa helgdagar.
  • Trängselskatten delas in i hög- och lågsäsong, med högre belopp för rusningstimmarna på morgnar och eftermiddagar under högsäsong.
  • Den sammanlagda skatten per dygn och bil blir högst 135 kronor under högsäsong.

– Man kan ta del av de nya beloppen och tiderna på Transportstyrelsens webbplats. Du kan även logga in i vår e-tjänst eller vår app Mina fordon och se vilka passager som har registrerats på ditt fordon, säger Jan Palmqvist, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Skatteintäkterna från trängselskatten bidrar till finansiering av infrastrukturprojekt så att Stockholm blir framkomligt även i framtiden. Det gör det möjligt för Stockholm att fortsätta växa.

Inlägget Dyrare att köra i Stockholm dök först upp på Trailer.se.

Sämre framkomlighet på Ölandsbron

$
0
0

De närmsta veckorna blir Ölandsbrons underhållsarbete mer märkbart för trafiken igen. Från måndag 2 december är endast ett körfält i vardera riktningen öppet, till följd av betonggjutning inne i bron.

Det fleråriga underhållsarbetet för att stärka Ölandsbrons livslängd fortsätter. På måndag 2 december inleds en fas med betonggjutning inne i Ölandsbron, vilket innebär att framkomlighet på bron påverkas de närmsta veckorna. Det kommer vara ett körfält öppet i vardera riktningen, ett i riktning mot Kalmar och ett i riktning mot Öland. Men arbetet blir klart i tid innan julhelgen.

– Vi kommer jobba med betonggjutning inne i Ölandsbron och för att göra det behöver vi under arbetet minska de vibrationer som trafiken skapar. Resultatet och hållfastheten blir då mycket bättre och bidrar till att bron håller under många år framåt, säger Johan Wesley, projektledare på Trafikverket.

Kompletterande underhållsarbeten till våren

Under våren 2020 fortsätter underhållsarbetet med ytterligare åtgärder för att säkerställa Ölandsbrons livslängd. Det fleråriga underhållsarbete som utförts på Ölandsbron sedan 2017 var först tänkt att bli klart december 2019, men nu krävs alltså kompletterande åtgärder under en period våren 2020.

– I samband med sommarens och höstens arbeten upptäcktes ett behov av att förbättra den lösning som stärker delarna mellan brons fasta och rörliga delar, de så kallade pendellagren. Därför vill vi åtgärda det för att höja kvaliteten och säkerställa en hållbar funktion i de här delarna, säger Johan Wesley.

Inlägget Sämre framkomlighet på Ölandsbron dök först upp på Trailer.se.

IVL föreslår minskad lastbilstrafik till hamnar

$
0
0

En studie från IVL Svenska Miljöinstitutet, som presenteras i ett pressmeddelande, visar att det finns miljövinster i att minska lastbilstrafiken till och från våra hamnar. Flera svenska hamnar ger rabatt på hamnavgiften till fartyg med lägre miljöpåverkan. Det kan till exempel vara fartyg som har låga kväveoxidutsläpp eller ansluter till el vid kaj. Men hamnarna kan även ställa miljökrav på hamnnära lastbilstrafik, föreslår IVL i rapporten

– Lastbilstrafiken till och från hamnarna i tätbefolkade städer ger upphov till trängsel, buller och luftföroreningar. Åtgärder som minskar den här miljöbelastningen ligger både i stadens och hamnens intresse, säger Linda Styhre, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och huvudförfattare till rapporten.

IVL har tillsammans med jurister, ekonomer och logistikforskare från Göteborgs universitet och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, undersökt hur så kallade miljödifferentierade hamnavgifter kan driva på en övergång till mer miljöeffektiva sjö- och vägtransporter.

Forskarna har tittat på fyra tänkbara åtgärder: trängselavgift under rusningstrafik för lastbilar som hämtar eller lämnar gods i hamnen, en differentierad hamnavgift för lastbilar baserad på fordonens miljöprestanda, rabatt för fartyg med låga utsläpp av kväveoxider från hjälpmotorerna samt rabatt för fartyg som sänker farten i ett område nära hamnen.

– Allt fler hamnar vill ha en stark miljöprofil och ett sätt är att öka pressen på vägtransportörerna för miljöeffektivare och mer välfyllda lastbilar. Det finns även ett behov av att bättre kunna styra när på dagen lastbilarna ankommer till hamngrinden för att undvika köer, säger Linda Styhre.

Observationer som forskarna har utfört vid ett antal hamnar visar att äldre lastbilar står för en hög andel utsläpp av föroreningar, trots att de utgör en mindre del av den totala trafiken. Många lastbilar körs också bara delvis fyllda, vilket innebär ett onödigt transportsvinn.

Frågan om miljödifferentierade hamnavgifter har utretts inom EU. En europeisk eller global standard skapar starkare incitament för rederier, fartygsägare och vägtransportörer att investera i teknik och lösningar för minskade utsläpp. Samtidigt undviker man en regional priskonkurrens mellan hamnar med miljödifferentierade avgifter. Flera länder, bland annat USA, har redan miljöavgifter på hamnnära vägtrafik.

– Av Sveriges drygt 50 hamnar har ett tjugotal på frivillig basis infört miljödifferentierade hamnavgifter för fartyg. Många har haft det sedan 90-talet. Det tyder på att avgiftsfrågan i sig inte är kontroversiell, även om det ännu inte finns för vägtransporter i Sverige, säger Linda Styhre.

Inlägget IVL föreslår minskad lastbilstrafik till hamnar dök först upp på Trailer.se.


Bärgare vädjar om säkerhet

$
0
0

Våra bärgare är våra kollegor. De ser till att våra vägar öppnas så snabbt som möjligt och de hjälper chaufförer som har problem. Tyvärr tvingas de göra det med ögon i nacken eftersom alldeles för många trafikanter inte visar tillräcklig hänsyn.

– Det är så tråkigt att hela tiden känna av hotet mot den egna säkerheten, säger Lucas Falk som kör bärgningsbil längs E4 när vi ringer honom för att få en klar bild av säkerhetsläget för våra bärgarkillar.

Detta mot bakgrund av att vi såg hans vädjan om respekt och trygghet i ett facebook-inlägg,  där han filmat två tunga lastbilar som låg i omkörning och valde att, istället för att sakta in och ge bärgaren arbetsro, fortsätta omkörningen in hög hastighet och köra så nära att de körde över Lucas koner.

– Jag hade tydlig varningssskylt med blinkande ljus högt upp på bärgningsbilen, ändå var det ingen som slog av, berättar han. Tyvärr tvingar detta oss att jobba mycket långsammare då vi hela tiden måste hoppa undan när det kommer fordon som inte visar att de ser oss eller tänker ta det försiktigt.

Just vid det här tillfället höll Lucas på att hjälpa en personbilsförare som tappat hjulet. Den bilen stod på den smala vägrenen på E4 vid Markaryd och Lucas hade bärgningsbilen bakom peesonbilen.

Längen här sträckan av E4 är det naturligtvis extra riskfyllt eftersom vägrenarna är så smala att vi ofta jobbar ute i det högra körfältet efter en olycka eller ett stopp, förklarar Lucas.

Trailer har i ett flertal artiklar beskrivit just det här problemet, se bl.a.: https://www.trailer.se/svar-lastbilsolycka-pa-e4-vid-markaryd/. Ett problem som först visade sig inte finnas i statistiken hos Trafikverket då olyckorna här sällan ledde till personskador men väl omfattande stopp då det flera gånger hänt att två tunga lastbilar kolliderat redan innan bärgaren hunnit fram. Detta då den en av dem fått stopp och det inte funnits plats på vägrenen.

Efter att det nu hänt sammanlagt två dödsolyckor finns problemet på bordet hos Trafikverket, som dock inte ser någon ekonomiskt försvarbar möjlighet att åtgärda trafikfällan som en gång skapades i besparingsiver och som idag är ett arbetsmiljöproblem för framför allt bärgarna som jobbar längs vägen, som har så lite trafik att det inte motiverar TMA-bilar.

– Jag vill bara nå ut till alla och be om respekt för oss och det arbete vi utför, säger Lucas. Kan vi jobba tryggt och effektivt minskar avstängningstiderna och det gynnar alla, så snälla, sakta in, visa att ni ser oss och håll ut så vi slipper springa varje gång det kommer ett fordon i högerfilen.

Lucas inlägg med filmen ligger på Trailers Facebook-sida.

Inlägget Bärgare vädjar om säkerhet dök först upp på Trailer.se.

Omledning av trafiken var rånförsök

$
0
0

Vid 23-tiden i torsdagskväll gjordes ett allvarligt rånförsök mot en 23-årig lastbilschaufför på riksväg 56 utanför Eskilstuna.

När chauffören var i höjd med Alberga blev hon enligt ekuriren.se stoppad av två män i varselvästar som hävdade att vägen var avstängd längre fram. De sa åt chauffören att följa efter dem vilket hon gjorde. Männen körde en vit skåpbil och ledde in lastbilen på mindre vägar. Snart insåg chauffören att allt inte stod rätt till. Vid detta laget låg skåpbilen bakom lastbilen och enligt polisen kunde chauffören inte heller fortsätta framåt på vägen.

Det enda kvinnan kunde göra enligt ekuriren var att låsa in sig i hytten och vänta. De båda männen gick nu igenom lasten men hittade inget som var värt att stjäla. Efter ett tag gick chauffören ut ur lastbilen för att orienterade sig. Hon trodde att de två männen lämnat platsen vid detta laget – men så var inte fallet.

Enligt Peter Gustafsson som är inspektör vid polisen i Eskilstuna började männen rycka och slita i kvinnan. Hon lyckades dock slita sig loss och åter igen låsa in sig i hytten. Nu ringde hon sin transportledare för att slå larm.

Männen försvann från platsen och enligt polisen finns det inga misstänkta gärningsmän.

Polisen uppmanar nu till försiktighet om någon skulle råka ut för något liknande.

– Chauffören fick intrycket av att männen i sina västar kom från Trafikverket. Men om vägen hade varit avstängd så borde det ha varit skyltat eller uppmärkt på platsen. Om det verkligen varit folk från Trafikverket så borde det ha funnits fordon med Trafikverkets logotyper. Hade det handlat om en olycka skulle sannolikt polisen varit där. Så man måste göra en bedömning själv. Är man osäker ring polisen eller Trafikverket och fråga, säger Peter Gustafsson.

Polisen efterlyser tips från personer som kan ha bevittnat händelsen eller varit med om något liknande. Numret till tipstelefonen är 070-307 59 30

Inlägget Omledning av trafiken var rånförsök dök först upp på Trailer.se.

Nikola Tre med Iveco S-Way som bas

$
0
0

I våras hade Nikola en stor pressträff i Phoenix i USA där de berättade om sina planer på att lansera en eldriven lastbil i Europa. Några månader sedan avslöjades att Iveco och Nikola ingått ett strategiskt samarbete och nästa steg – som idag är föremål för en stor pressträff i Turin – var därför inte helt ologiskt.

Istället för att fortsätta att utveckla ett eget chassi – för serieproduktion – så kommer Nikola nu att använda sig av Ivecos nya S-Way – plattform.

I en gemensam pressrelease noteras att Iveco, FPT och Nikola startat utvecklingen av den första lastbilen som ingår i detta strategiska samarbete. Det handlar om Nikola Tre där man använder S-Way som bas och integrerar bland annat Nikolas batteri och motorteknologi och dess nya infotainment-system.

De räknar med att påbörja tester i mitten av 2020 och med publik lansering på IAA i september. Under 2021 planerar man att leverera de första eldrivna fordonen fordonen till kunder i Europa och två år senare räknar de också med att en variant som drivs med bränsleceller ska vara redo för produktion.

Inlägget Nikola Tre med Iveco S-Way som bas dök först upp på Trailer.se.

Namnbyte i Scanias S-serie

$
0
0

Scania gör ett namnbyte på några av lastbilarna i S-serien. Bokstaven S och motoreffekten kommer att byta plats i handelsnamnet, så att beteckningen blir exempelvis 450 S eller 730 S istället för S450 och S730. Namnrockaden gäller endast sovhytter med plant golv. Bakom förändringen ligger en uppgörelse med Mercedes-Benz moderbolag Daimler AG enligt ett pressmeddelande.

Scanias nuvarande benämningssätt, med hyttserien följd av effekten, togs i bruk 2004 vid introduktionen av PGR-serien. Det nya handelsnamnet, med hästkraftsantalet först, kommer att gälla S-serielastbilar som beställs från och med nu och påverkar inga andra modeller.

– Genom den här justeringen uppfyller vi överenskommelsen med Daimler. Eftersom vi själva är måna om att skydda våra varumärken har vi förståelse för Daimlers invändningar mot S-seriens handelsnamn, med tanke på deras långa tradition av personbilar benämnda S-klassen, säger Alexander Vlaskamp, Senior Vice President med ansvar för Scania Trucks.

Inlägget Namnbyte i Scanias S-serie dök först upp på Trailer.se.

Lastbil nummer 7000 levererad till Girteka

$
0
0

Girteka Logistiks har idag presenterat sin 7000:e lastbil. Enligt ett pressmeddelande har åkeriets vagnpark växt med 4100 lastbilar sedan 2016. Det dominerande märket i flottan är Volvo FH i standardutförande.  Expansionen stannar dock inte här. Företaget beräknar att man kommer ha 10.000 lastbilar och 20.000 förare i sin verksamhet till 2021. Volvo kommer även framöver vara huvudpartner vad gäller leverantör av åkeriets lastbilar.

Framtida utmaningar så som Brexit, nya EU-lagar och en eventuell nedgång i ekonomin är inget som oroar Girteka.

– Med vår storlek och vår mognad i den interna utvecklingen hittar vi sätt att anpassa oss till sådan förändringar, säger Kristian Kaas Mortensen, chef för strategiska partnerskap på Girteka Logistics.

Inlägget Lastbil nummer 7000 levererad till Girteka dök först upp på Trailer.se.

Eldrivna konceptlastbilar från Volvo

$
0
0

För att utforska och demonstrera möjligheterna med eldrivna lastbilar  har Volvo utvecklat två konceptlastbilar för anläggningstransporter och regional distribution. Problemet man hoppas finna svaret på är hur den tunga godstrafikens miljö- och klimatpåverkan minskas samtidigt som efterfrågan på transporter fortsätter öka. Företaget menar att elektrifiering kan bli ett konkurrenskraftigt alternativ även för tyngre lastbilar.

Enligt ett pressmeddelande kommer Volvo att använda dessa elektriska konceptfordon för att utforska, demonstrera och utvärdera olika lösningar och mäta samhällets och marknadens intresse.

– För att efterfrågan på eldrivna lastbilar ska öka måste en snabb utbyggnad av laddningsinfrastrukturen genomföras, samtidigt som mer kraftfulla ekonomiska incitament måste skapas för de åkare som agerar pionjärer genom att välja nya fordon med lägre miljö- och klimatpåverkan, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.  

I pressmeddelandet skriver Volvo att de låga ljudnivåerna och avsaknaden av avgasutsläpp gör att eldrivna tunga lastbilar kan bidra till att förbättra arbetsmiljön för förare och anläggningsarbetare. Avsaknaden av avgasutsläpp kommer att dessutom ge en betydande och positiv effekt på luftkvaliteten i städer med många pågående byggprojekt. Avsaknaden av motorbuller gör att dessa lastbilar även kan utföra transporter under fler av dygnets timmar. Det skapar nya möjligheter till effektivisering, till exempel av stora anläggningsprojekt och transporter i och runt städer.

Vidare menar Volvo att transportsektorns totala klimatpåverkan kan minskas genom en användning av tunga elfordon för regionala transporter – vilket är den största delen av godsdistributionen med lastbil inom EU.

– Det finns ett enormt antal lastbilar som används för regionala godstransporter i Europa som har en genomsnittlig årlig körsträcka på 80 000 km. Det innebär att en ökad användning av elfordon i den regionala distributionen skulle medföra betydande klimatvinster, förutsatt att den el som används är fossilfri, säger Lars Mårtensson, Miljö- och Innovationsdirektör, Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnars plan för eldrivna tunga lastbilar för anläggningstransporter och regional distribution är att börja med att låta utvalda kunder i Europa genomföra pilottester med ett litet antal elfordon. En mer omfattande kommersialisering kommer att genomföras senare.

– Hastigheten för att genomföra en elektrifiering beror på ett antal faktorer. För det första krävs en omfattande utbyggnad av laddinfrastrukturen, och för det andra måste de regionala kraftnäten kunna leverera tillräcklig effekt på lång sikt. Ekonomiska incitament är dessutom nödvändiga för att få fler åkare att investera i elfordon. Transportköparna kan även bidra genom att erbjuda längre kontrakt och vara mer villiga att betala för hållbara transporter. Många åkerier har mycket små marginaler, vilket innebär att varje ny investering måste vara lönsam, säger Lars Mårtensson.  

Förbränningsmotorn kommer dock spela en nyckelroll för lastbilstransporter även framöver. Inte minst inom fjärrtransporter menar Volvo. Därför kommer fortlöpande förbättringar av förbränningsmotorns effektivitet att fortsätta under många år framöver.

Inlägget Eldrivna konceptlastbilar från Volvo dök först upp på Trailer.se.

Bilar från östra Europa måste åka hem var åttonde vecka

$
0
0

De så kallade trilogsamtalen kring vägtransportpaketet, där parlamentets och ministerrådets ståndpunkter ställs mot varandra, är nu i mål. Efter en nattmangling nåddes 06.35 på torsdagsmorgonen en överenskommelse som bland annat innebär att lastbilen måste återvända till det land där den är registrerad minst var åttonde vecka och att alla nya lastbilar måste ha GPS för att underlätta kontroll av reglerna.

Detta berättar Svenska socialdemokrater i Bryssel i ett pressmeddelande.

– Äntligen har vi gått i mål. I över tio år har vi socialdemokrater drivit på för nya schyssta villkor på våra vägar. Nu kan den vilda västern som varit rådande i transportsektorn, med dumpade löner för chaufförer och fuskande företag, få ett slut, säger Johan Danielsson som är gruppledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentets transportutskott.

Uppgörelsen innebär också ett tydligare regelverk för utstationerad arbetskraft, den vill säga de chaufförer från andra EU-länder som kör i Sverige.

– Överenskommelsen innebär att alla som kör inrikestransport i Sverige ska göra det med svenska löner och arbetsvillkor. Befinner man sig permanent i Sverige, ska man registrera bilen och betala skatt i Sverige. Det är inte konstigare än så, säger Johan Danielsson.

Nu återstår ”bara” att Europaparlamentet och ministerrådet ska godkänna överenskommelsen. Detta väntas ta tre-fyra månader då överenskommelsen ska översättas och gås igenom av parlamentariker och ministerdeligationer i EU:s alla medlemsländer.

I de flesta frågor är dessa slutliga godkännanden bara en formalitet. Med tanke på den splittring som finns i denna fråga så kan man dock räkna med att det finns grupper av parlamentariker och ministrar från framför allt östra Europa som kommer att argumentera för ett nej, men den överenskommelse som nåddes i trilogsamtalen är förstås ett stort steg mot att de föreslagna förändringarna också kommer att få fullt genomslag.

När och om parlamentet och ministerrådet godkänt överenskommelsen skrivs den i lagtexter som börjar gälla 18 månader senare.

Inlägget Bilar från östra Europa måste åka hem var åttonde vecka dök först upp på Trailer.se.


Minnesstund i hela landet

$
0
0

Med en tyst minut hedrade kollegor idag den kranbilschaufför som så tragiskt omkom i en arbetsplatsolycka i onsdags. Vid lunchtid hissades lastbilskranar mot skyn runt om i hela landet och klockan 12.00 ställde sig chaufförerna i vördnadsfull tystnad för att skänka en tanke till sin förolyckade yrkesbroder.

Uppropet till manifestationen spreds i sociala media under torsdagen. Inte minst i Kranbilsgruppen på Facebook och i Malmö samlades några av gruppens medlemmarna för att tillsammans visa sin aktning. Efter att kranarna rests mot himmeln samlades chaufförerna framför sina bilar i en gemensam tystnad. Kepsar och mössor togs av och huvuden sänktes i stillhet.

När den tysta minuten var över dröjde några sig kvar för att ge ord på sina känslor.

– Vi kan inte få tillbaka vår vän och kollega men det känns skönt att gemensamt kunna visa att vi finns här, säger Malkolm Johnson.

– Inte minst att få visa hans familj och anhöriga att vi är många som tänker på honom, tillägger Gustaf Axelsson.

En gång om året träffas Kranbilsgruppen på en träff i Halmstad under parollen ”Bra bärighet” och många känner den omkomne kollegan därifrån.

– Även om vi inte träffades så ofta räknar jag honom som en god vän. Han var alltid så glad och vi har haft mycket kul ihop, säger Daniel Nilsson.

Det som inträffat visar återigen på hur farligt yrket som lastbilschaufför/kranbilsförare kan vara.

– När något sådant här händer tänker man till en gång extra när man ska göra något. Det kommer att sitta i ett tag, säger Philip Andersson.

Efter den tysta minuten fylldes Kranbilsgruppens Facebook snabbt med bilder på kranbilar och andra lastbilar från medlemmar som hedrat sin kollega. Bland alla svenska inlägg fanns även hälsning från Finland, Norge och Grekland.

 

 

 

Inlägget Minnesstund i hela landet dök först upp på Trailer.se.

Nikola lovar att revolutionera batteritekniken för elfordon

$
0
0

Nikola Corporation, lastbilstillverkaren som utmanar Tesla med en vätgasdriven lastbil, meddelar nu att de även har batterier under utveckling och det handlar om nya batterier som ska ha en rekordhög energitäthet på 1100 wattimmar per kg på materialnivån och 500 wattimmar per kg på produktionscellnivån. Nikolas prototypcell är det första batteriet som tar bort bindemedelsmaterial och strömsamlare, vilket möjliggör mer energilagring i cellen. Det förväntas också uppfylla höga säkerhetsnormer och därmed minska potentiella fordonsbränder.

Denna batteriteknik kan dubbla räckvidden för nuvarande eldrivna personbilar från 40 mil upp till 80 mil med liten eller ingen ökning av batteristorlek och vikt. Tekniken är också utformad för att fungera under befintliga fordonsförhållanden. Dessutom har laddning av cellerna över 2000 gånger visat acceptabel livslängd.

Nikolas nya cellteknologi är miljövänlig och lätt att återvinna. Medan konventionella litiumjonceller innehåller giftiga och dyra element kommer den nya tekniken att ha en positiv inverkan på jordens resurser, deponier och återvinningsanläggningar.

Den här månaden ingick Nikola en avsiktsförklaring om att förvärva ett batteriteknik i världsklass för att hjälpa till att få det nya batteriet till förproduktion. Genom detta förvärv kommer Nikola att lägga till 15 doktorander och fem medlemmar i magisterexamen. På grund av sekretess- och säkerhetsskäl kommer ytterligare detaljer om förvärvet inte att lämnas ut förrän Nikola World 2020.

– Detta är den största utvecklingen vi har sett i batterivärlden, sa Trevor Milton, VD Nikola Motor Company. Vi talar inte om små förbättringar; vi talar om att dubbla din mobiltelefon batterikapacitet. Vi pratar om att fördubbla utbudet av BEV: er och vätgaselektriska fordon världen över.

– Nikola diskuterar kunder med lastbilsorder som kan fylla produktionsplatser i mer än tio år och driva Nikola till att bli den bästa lastbiltillverkaren i världen när det gäller intäkter. Nu är frågan: Varför inte dela den med världen? Sa Milton.

Nikola kommer att visa batterierna laddas och urladdas framför publiken på Nikola World. Datum för Nikola World kommer snart att tillkännages men beräknas vara hösten 2020.

Inlägget Nikola lovar att revolutionera batteritekniken för elfordon dök först upp på Trailer.se.

Högre vägavgifter för äldre lastbilar

$
0
0

Vägavgiftsnivåerna har anpassas till nya utsläppskrav från och med den 1 juli 2019. Avgiften har inte justerats sedan 2001 vilket innebär att den faktiska vägavgiftsnivån har sjunkit, berättar Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Förändringen innebär att vägavgiften höjdes den 1 juli 2019 för vägavgiftspliktiga lastbilar som inte har utsläppskrav euroklass V eller EEV. Höjning av vägavgiften för lastbilar med euroklass V och EEV sker den 1 januari 2020. För lastbilar med euroklass VI kommer vägavgiften inte att förändras.

En avi med tillkommande vägavgift, det vill säga det belopp som skiljer mellan den tidigare och den nya vägavgiften, kommer att skickas ut i början av januari 2020 för euroklass V och EEV.

Det gäller de fordon som är i trafik före den 1 januari 2020 och som har en vägavgiftsperiod som sträcker sig över den 1 januari 2020. De som har en vägavgiftsperiod som startar i januari 2020 kommer att få den nya avgiften debiterad i december 2019.

Den tillkommande vägavgiften ska vara betald den 3 februari 2020. Om vägavgiften inte är bokförd på Transportstyrelsens konto för vägavgift den 3 februari 2020 inträder användningsförbud den 4 februari 2020.

Inlägget Högre vägavgifter för äldre lastbilar dök först upp på Trailer.se.

120-130 mil per dygn och bara några timmars vila

$
0
0

Efter ett inlägg 2019- 08-15 där Polisen väst uppmanade följare på Facebook att ”tipsa polisen” fick de in ett tips om ett svenskt åkeri som fuskade med kör och vilotider.
Under förra veckan stoppades ett av deras ekipage för kontroll, berättar de nu på sin Facebook-sida.

”Det visade sig att tipsaren hade rätt men att det var så illa som det visade sig vara, var först svårt att tro”, konstaterar Polisen och berättar att en chaufför i åkeriets bil  under tre dygn bara ”vilat” 5 timmar och kört 120-130 mil per dygn.

Åkeriet har nu fått en sanktionsavgift på 659 500:- vial Transportstyrelsen och föraren fick 10 000 kronor i böter omhändertaget förarkort.

”Vid förhöret kunde chauffören knappt hålla sig vaken”, konstaterar polisen avslutningsvis.

Inlägget 120-130 mil per dygn och bara några timmars vila dök först upp på Trailer.se.

Robust arbetsb belysning som tål båd kyla och vibrationer

$
0
0

Izebreaker är ett nytt stryk- och skaktåligt LED arbetsljus från Strands Lighting Division. Utvecklad för extrema miljöer och kalla vintrar.

Fästet är särskilt framtaget för att Izebreaker ska kunna hantera vibrationer utöver det vanliga. GRMS-testad (vibrationstestad) i laboratorium. Med en vibrationsrating på 15,6 G klarar lampan vibrationer utan problem även när den är monterad på de mest utsatta platserna, berättar Strands i pressreleasen.

Izebreaker har automatisk värmelins som håller snö och is borta från linsen, helt utan manuell hantering av föraren. Funktionen startar vid fyra grader.

Izebreaker är tillverkad för gruvindustri, entreprenad, skogsbruk, snöröjning mm.
Presterar 4300 teoretiska lumen och 3600 faktiska lumen.

– 58W
– 4300 teoretiska/3600 faktiska lumen (60 graders spridning)
– Värmelins
– GRMS-testad i laboratorium (vibrationstest)

Inlägget Robust arbetsb belysning som tål båd kyla och vibrationer dök först upp på Trailer.se.

Viewing all 1933 articles
Browse latest View live